Ukradeni diamanti – najdragocenejši in najdražji primerki

Orožje in diamanti - Rop se je odvijal v Franciji, Cannes, Carltoh Hotel, avgusta, 1994. Ukradena vrednost je znašala 60 milijonov dolarjev. Carlton hotel je zelo luksuzen, tako luksuzen, da ima celo lastno zlatarno. Leta 1994 je zlatarna postala tarča enega največjih diamantnih ropov vseh časov.

Rop je bil zasnovan na nasilju in strahu bolj kot na kakšnem skrbno razdelanem planskem sistemu. Ko se je zlatarna zapirala, so v njo "vdrli" trije maskirani moški. Kupce in zaposlene je zajela panika, saj so roparji začeli streljati povsod. Eden od roparjev je pospravil diamante in nakit v torbo in nato so pobegnili z nakitom v vrednosti 60 milijonov dolarjev. Storilcev in diamantov nikoli niso našli. Po preiskavi kraja dogodka je policija sklenila, do ni bilo nikjer sledi izstrelkov. Roparjem je uspelo oropati zlatarno s praznim strelnim orožjem.

NIGHT AT THE MUSEUM (2002)
Oktobra 2002 so tatovi, kradljivci diamantov, izvedli nerazložljivo tatvino vseh časov. Dogodek se je odvijal na Nizozemskem v Umetnostnem muzeju v času razstave diamantov v sklopu katere so obiskovalce želeli podučiti o draguljih. Na razstavi so bili razstavljeni tudi kraljevi primerki ter diamantni nakit, ki so ga muzeju posodili zasebni zbiralci.

Najdragocenejši kos je izginil v nedeljo ali v ponedeljek zjutraj. Ko so zaposleni muzeja v torek prišli v službo, so videli, da manjka 6 kosov od 28 razstavljenih primerkov. Muzej ima 24-urno varovanje in kamere, nameščene po celem muzeju. Vitrine, v katerih je bil dragoceni nakit, so narejene iz neprebojnega stekla, zaradi česar se postavlja logično vprašanje, kako je nakit izginil?

Do današnjega dne nihče ne ve, kako in kdo je oropal muzej. Na video zapisu ni nobenega dokaza, da je bil kdo v muzeju v času, ko je ta bil zaprt. Edini znak nasilnega vstopa/vloma je razbito okno in prazne vitrine. Muzej ni objavil kateri diamanti in nakit so bili ukradeni, govori pa se, da je izginilo poročno darilo angleške kraljice Mary II.

Muzej je objavil, da gre za tatvino v vrednosti 12 milijonov dolarjev, ker pa ima izginuli nakit zgodovinsko vrednost, dejanske cene ni oziroma je neprecenljiv. Diamanti verjetno nikoli ne bodo najdeni, saj bi jih na vsaki avkciji prepoznali. Po nekaj letih neuspešne preiskave je policija primer zaključila. Če "nevidnim" tatovom uspe mirno oditi z dragulji v vrednosti 12 milijonov dolarjev, kaj je potem s tistimi, ki so oboroženi in potencialno nevarni....kaj ti odnesejo domov? Tega verjetno nikoli ne bomo izvedeli.

THE ITALIAN JOB (2008)
Zgodba se začne tako, da se je neka ženska v Milanu vsako jutro policiji pritoževala zaradi hrupa pred svitanjem. Ker nikjer v bližini niso potekala gradbena dela, so ljudje in policija sklenili, da hrup povzročajo delavci. Nihče ni slutil, da ženska živi zraven svetovno znanega Damiani nakit showroom-a.

Stavba Damiani je zelo zavarovana, ima kakovosten alarmni sistem in oborožene čuvaje na vhodnih vratih. Nihče ni opazil ali videl tatove, ki so dobesedno vrtali luknjo v zid vsako jutro z 1,2 metra zida, ki je delil stavbo Damiani od sosednje kleti. Njihov "timing" je bil popoln. V trgovini so se ravno pripravljali za zasebno predstavo, tako da v njej ni bilo nikogar razen zaposlenih.

Tatovi so imeli oblečene ukradene ali lažne policijske uniforme in so planili v trgovino ob 10-ih zjutraj. Niso bili oboroženi, temveč so si želeli pogledati neke podatke trgovine. Ko so obvladali zaposlene, so jih zvezali. Za nekaj trenutkov so odvezali enega zaposlenega, ki jim je odprl sef in dal diamante in zlato v vrednosti 20 milijonov dolarjev.

Operacija je trajala pol ure - uro. Naš sklep je, da so tatovi storili eno napako. Če bi bila to večer podelitev Oskarjev, bi s seboj odnesli veliko več. Nekateri najdragocenejši kosi (ki so bili razstavljeni zunaj) Hollywoodskih zvezd, vključno z dobitnico Oskarja Tildo Swinton (ki je nosila Damiani's "Sahara Braclete").

Preiskava je še v teku, policija sumi, da je šlo za prevaro, ker je bil "timing" preprosto preveč popoln.

Posted in Naj diamanti.