Največji svetovni diamant

Največji neobdelani diamant na svetu se imenuje Cullinan, našli so ga leta 1905 v Republiki Južni Afriki. Ker je nastanek diamantov povezan s časovnim obdobjem nekaj sto milijonov let, ne preseneča redkost pojava večjih vzorcev. V večini primerov izkopani diamanti tehtajo manj kot nekaj gramov do vsega deset gramov in zato imajo tisti, ki tehtajo več kot sto gramov titulo svetovnega čudesa.

Odkritje velikih diamantov je redek pojav, a z razvojem tehnologije in s pojavom družb, ki se ukvarjajo izključno z izkopom draguljev, so intervali med enim in drugim odkritjem vse krajši. Največji neobdelani diamant na svetu se imenuje Cullinan, našli pa so ga leta 1905 v Republiki Južni Afriki. Pred obdelavo je bil težek 621 gramov ali 3106 karatov, vendar je zaradi praktičnosti razdeljen na 9 večjih in stotine manjših diamantov. Pri analizi neobdelanega kamna je bil namreč zaznan črn madež v središču, zato so ga prepolovili po sredini, da bi z dodatno obdelavo dobili čiste, prozorne kose diamantov.

Večina večjih vzorcev diamantov je dobila svoje mesto v nakitu kraljevih družin, še posebej v Veliki Britaniji. Največji svetovni primerek, po obdelavi imenovan Cullinan I ali "Velika afriška zvezda ", težek 106 gramov ali 530 karatov, je bil podarjen kralju Edvardu VII. za rojstni dan.

Da bi iz Afrike varno pripotoval v roke novemu lastniku v Britanijo, je moral biti Cullinan dobro zavarovan. Razširile so se govorice, da naj bi diamant potoval s parnikom pod budnim očesom številnih londonskih detektivov, vendar so bile te govorice diverzija, da bi napeljali potencialne tatove na napačno sled. Cullinan so v Britanijo poslali z letalom, in sicer v navadni kartonski škatli. Vrednost diamanta je ocenjena na približno 400 milijonov dolarjev.

Čeprav je Cullinan še vedno uradno največji najdeni diamant, obstajajo neuradne zgodbe o nedavnem novem odkritju, prav tako v Južni Afriki. Nov diamant naj bi dvakrat večji od Cullinana in težek kar približno 7000 karatov.

Posted in Naj diamanti.