Največja tatvina diamantov

Največja tatvina diamantov v zgodovini se je zgodila v Belgijskem mestu Antwerpen, svetovni prestolnici diamantov. Kraj dogajanja je Diamantni center Antwerpen, Belgija, tako imenovana diamantna prestolnica sveta že od 17. stoletja. Čas dogajanja je februar 2003. V centru je 160 sefov, ki jih uporabljajo preprodajalci diamantov, da bi spravili svoje kamenčke na varno.

Štirje znanci so najeli poslovni prostor v isti stavbi, v kateri so bili dve leti in v tem času natančno analizirali alarmni sistem in načrtovali tatvino, ukradli so celo ključe, ki odpirajo glavno zakladnico, naredili kopije in jih vrnili nazaj.

Tatvino so dejansko tudi izvedli, izpraznili kar 123 sefov in za seboj niso pustili nobene sledi, kar še vedno ni razjasnjeno. Alarmni sistem se ni oglasil, izognili so se varnostnim vratom, ki se sama zaklepajo v primeru kakršnekoli nevarnosti tatvine.

Ker jih je varnostna kamera v nekem trenutku uspela posneti, jih je lokalna policija čez nekaj časa prijela, vendar ukradeni diamanti, vredni 100 milijonov dolarjev, niso bili nikoli najdeni. Podobne tatvine se dogajajo vsakih nekaj let.

Ne pozabimo na dejstvo, da so diamanti zelo majhni in lahki, psi pa jih ne morejo zaslediti, zato jih je preprosto skriti in so zato tudi zanimiv plen lopovov. Ravno zato se diamanti hranijo v zakladnicah z najboljšimi alarmnimi sistemi, ki so trenutno na voljo. Tako se uporabljajo infrardeči senzorji, telefoni z direktno vezo s policijo, neprebojni sefi, stražarji itd., vendar kot smo videli iz tega primera, tudi varnostni sistemi včasih niso učinkoviti, pa naj bodo še tako dobri.

Posted in Naj diamanti.