Najbolj znane zbirke diamantov

Najbolj znane svetovne zbirke diamantov pripadajo kraljevi dediščini, ki se je kopičila skozi zgodovino. Najbolj znana zbirka diamantov je večinoma del britanskega kraljevega nakita. Diamanti s svojo trdnostjo simbolično predstavljajo večnost. Pojav diamantov in njihova uporaba v nakitu velikih vladarjev je stara nekaj tisoč let. Indija je svetu razkrila drage kamne in postavila temelj njihove uporabe v prihodnjih generacijah.

Ker so diamanti veliko trajnejši od povprečne človeške življenjske dobe, so svoje potovanje skozi lastnino različnih osebnosti nadaljevali ne glede na čas in prostor. Zato je danes težko ugotoviti lokacije vseh svetovno znanih in manj znanih diamantov, še redkejše pa so zbirke, ki bi na enem mestu zajemale več zanimivih draguljev. Takšne zbirke so, čeprav so redke, predvsem povezane s kraljevskim nakitom različnih narodov.

Danes je najbolj znana zbirka diamantov vsekakor kolekcija nakita kraljevega rodu Velike Britanije. Ta kolekcija zajema ogromno neprecenljivih diamantov, ki so popolno vkomponirani v simbole vladarjev kot so žezlo, krona, orožje in v druge kraljevske artefakte. Samo krona kralja Georga VI. ima več kot 3000 različnih diamantov. Med najbolj znanimi diamanti v kraljevi kolekciji sta Velika in Mala afriška zvezda, to sta dva največja od skupno devetih diamantov, obdelanih iz največjega diamanta, ki je bil kdajkoli najden v naravi, Cullinan-a. Poleg njega je popularen tudi diamant Koh-i-Nur in številni drugi. Večina diamantov trenutno pripada kraljici Elizabeti II.

Poleg britanske kraljeve zbirke je popularna tudi indijska kolekcija Nizams, ki jo je leta 1995 sestavila indijska vlada. Večina draguljev je pripadala je princesi iz Hyderabada, kolekcija pa vsebuje več kot 25 000 diamantov s skupno težo več kot 12 000 karatov. Razen kraljevih kolekcij obstaja na svetu še nekaj zbirk, večinoma v lasti muzejev ali v zasebni lasti, najbolj znane pa so: kolekcija diamantov Olimpia, Splendors of Diamonds in The Aurora Butterfly of Peace, razstavljeni v Ameriškem naravoslovnem muzeju. Kolekcija Olimpia je sestavljena iz petih naravno obarvanih diamantov zelo redkih barv kot so roza, modra, zelena in vijolična, Splendors of Diamonds ima 7 diamantov s težo od 5 do kar 203 karatov, Aurora pa 240 diamantov s skupno 167 karatov.

 
 
Posted in Naj diamanti.