Diamanti kraljice Elizabete II.

V zasebni zbirki nakita kraljice Elizabete II. prednjači diamantni nakit. Vrednost zbirke se ocenjuje na najmanj 60 milijonov dolarjev. V času monarhij in vladavine kraljic in kraljev je bil nakit simbol najvišjega prestiža, moči in oblasti. Ker so imele nekatere svetovne sile kolonije povsod po svetu, so imele zagotovljen tudi dostop do dragih kamnov. Kraljevi nakit je zanesljivo najdragocenejši nakit vsake kraljevine in sveta nasploh, danes pa ga vsakodnevno nosijo ob svečanih priložnostih v javnosti, še posebej člani kraljevih družin.

Kraljica Elizabeta je poseben primer v zgodbi o kraljevem nakitu. Nakit britanske kraljeve krone je izključno državna last, vendar poleg nakita kraljeve krone, ki se ne sme nositi izven države, poseduje zasebni diamantni nakit, ki je vreden več kot 60 milijonov. Večino je pridobila kot dediščino ali kot darila v času kraljevanja.

Vrednost nakita ni v celoti realna, saj je strokovna ocena kraljevih draguljev strogo prepovedana. In če upoštevamo še dejstvo, da je večina draguljev iz 16., 17. ali 18. stoletja, in to s kraljevskim pedigrejem, je kolekcija praktično neprecenljiva.

Skromna kolekcija diamantov med drugim zajema: več diamantnih tiar (The George III, Queen Mary Fringe, The Vladimir tiara, The Burmese Ruby, The Girls of Great Britain and Ireland tiara, The Russian Kokoshnik tiara, Cambridge Lovers Knot tiara, Princess Andrew of Greece's Meander tiara, 1936 Cartier Halo tiara), uhani (Queen Victoria's Stud, Diamond Pear Drop, The King George VI Chandelier, ogrlice (Festoon, The Queen Mothers Collet, King Faisal of Saudi Arabia, The King Khalid of Saudi Arabia, The Queen Anne and Queen Caroline Pearl, broške ("Granny's Chips" - Cullinan III & IV, Queen Victoria's Bow, The Prince Albert Sapphire ter kompleti nakita (Brazilski komplet, The George VI Victorian Suita, Queen Victoria's Collet ogrlica in uhani itd.).

Težko je našteti ves nakit, s katerim razpolaga kraljica Elizabeta. Na srečo je bila v sklopu 60. obletnice njenega vladanja septembra 2012 velika razstava kraljevega nakita v Buckinghamski palači. Ob zasebnem kraljičinem nakitu je bil razstavljen tudi celoten nakit, zbran v zadnjih 500 letih britanske vladavine.

Posted in Naj diamanti.