10 najdražjih diamantov na svetu

Seznam diamantov, ki imajo najvišjo ceno na svetovnem trgu diamantov. Vsi vedo, da so diamanti dragi, a koliko je tistih, ki zares vedo, kako dragi so in kateri so najdražji? Predstavljamo vam 10 najdražjih diamantov na svetu. Začnimo od tistega, ki je najbolj poceni.

1. Koh-i-noor kar v perzijščini pomeni Gora luči je neprecenljivo drag 105 karatni diamant. Po poreklu je iz Indije. Ta diamant spremljajo številne zgodbe in osebnosti, ki so ga posedovale še v času vojskovanj perzijskih šahov, najbolj znana legenda pa pravi, da bo lastnik diamanta Koh-i-noor zavladal svetu.

2. Diamant Sancy ima 55.23 karatov, bledo rumene barve, brušen v obliki ščita in po poreklu iz Indije je zelo nevsakdanje obdelave in brusa. Ta diamant nima definirane cene.

3. Diamant Cullinan vreden 400 milijonov dolarjev, je največja izkopana kepa, težka 3106.75 karatov, ki ga odlikuje kakovost najboljših diamantov. Sam Cullinan je 532 karatni in je bil največji diamant na svetu do leta 1985, ko so našli diamant, težek 545.67 karatov z imenom Zlati jubilej.

4. Diamant Upanja vreden 350 milijonov dolarjev, težek 45.52 karatov, je specifičen po tem, ker so s prostim očesom vidne modre sledi kemijskega elementa bora v njegovi kristalni strukturi, zaradi prisotnosti fosforja pa pod ultravijolično svetlobo reflektira rdečo barvo.

5. De Beersov Stoletni diamant je vreden 100 milijonov dolarjev, težek 273.85 karatov in je tretji največji diamant, izkopan iz De Beersovega Premier rudnika. Diamant krasi velika čistost, brezbarvnost ter brezhibna obdelava.

6. Roza Steinmetz vreden 25 milijonov dolarjev je največji roza diamant, ki je težek 59.6 karatov in je ovalnega brusa.

7. Wittelsbach je 35.56 karatni moder diamant zelo visoke čistosti in je vreden 16.4 milijonov dolarjev in je eden od diamantov Avstrijske krone. Njegov premer je 40 mm, višina 8.29 mm, blago ovalnega brusa z zvezdo na kroni samega diamanta.

8. Nesmrtno srce, diamant vreden 16 milijonov dolarjev, modre barve in težek 27.64 karatov, brušen, kot že samo ime pove, v obliki srca, je zelo redek primerek obarvanih diamantov in je prav tako izkopan v De Beersovem rudniku v Južni Afriki.

9. Rdeči Moussaieff,vreden 7 milijonov dolarjev, težak 5.11 karatov, trikotnega brusa imenovanega trilijon, globoko rdeče barve, je, čeprav majhen v primerjavi z drugimi znanimi diamanti, v resnici največji diamant rdeče barve, s čimer pridobi na vrednosti.

10. Diamant Allnatt vreden 3 milijonov dolarjev, prekrasno rumene barve, brušen v obliki blazinice, težek 101.29 karatov, imenovan po slavnem vojaku, športniku in dobrodelniku Alfredu Ernestu Allnattu, izkopan pa je v enem od prvih De Beersovih rudnikov.

Posted in Naj diamanti.