Največji svetovni diamant

Največji neobdelani diamant na svetu se imenuje Cullinan, našli so ga leta 1905 v Republiki Južni Afriki. Ker je nastanek diamantov povezan s časovnim obdobjem nekaj sto milijonov let, ne preseneča redkost pojava večjih vzorcev. V večini primerov izkopani diamanti tehtajo manj kot nekaj gramov do vsega deset gramov in zato imajo tisti, ki tehtajo več kot sto gramov titulo svetovnega čudesa.

>>

Največji rudnik diamantov

Največji svetovni rudnik diamantov je v Sibiriji. Največji znani rudnik ima premer 1200 metrov in je globok 500 metrov. Značilnost ljudi je, da jih pod vplivom volje pri doseganju zastavljenega cilja ne more nič ustaviti. Diamantna industrija dobro podpira zgornjo tezo. Človek je podvržen kopanju do nepredstavljivih globin, da bi našel drobne drage kamenčke. Paradoksalno, na tono izkopane rude v povprečju dobimo en nepolni karat ali približno 180 mg diamantov.

>>

Najbolj znane zbirke diamantov

Najbolj znane svetovne zbirke diamantov pripadajo kraljevi dediščini, ki se je kopičila skozi zgodovino. Najbolj znana zbirka diamantov je večinoma del britanskega kraljevega nakita. Diamanti s svojo trdnostjo simbolično predstavljajo večnost. Pojav diamantov in njihova uporaba v nakitu velikih vladarjev je stara nekaj tisoč let. Indija je svetu razkrila drage kamne in postavila temelj njihove uporabe v prihodnjih generacijah.

>>

Diamanti kraljice Elizabete II.

V zasebni zbirki nakita kraljice Elizabete II. prednjači diamantni nakit. Vrednost zbirke se ocenjuje na najmanj 60 milijonov dolarjev. V času monarhij in vladavine kraljic in kraljev je bil nakit simbol najvišjega prestiža, moči in oblasti. Ker so imele nekatere svetovne sile kolonije povsod po svetu, so imele zagotovljen tudi dostop do dragih kamnov. Kraljevi nakit je zanesljivo najdragocenejši nakit vsake kraljevine in sveta nasploh, danes pa ga vsakodnevno nosijo ob svečanih priložnostih v javnosti, še posebej člani kraljevih družin.

>>

10 najdražjih diamantov na svetu

Seznam diamantov, ki imajo najvišjo ceno na svetovnem trgu diamantov. Vsi vedo, da so diamanti dragi, a koliko je tistih, ki zares vedo, kako dragi so in kateri so najdražji? Predstavljamo vam 10 najdražjih diamantov na svetu. Začnimo od tistega, ki je najbolj poceni.

>>

Največja tatvina diamantov

Največja tatvina diamantov v zgodovini se je zgodila v Belgijskem mestu Antwerpen, svetovni prestolnici diamantov. Kraj dogajanja je Diamantni center Antwerpen, Belgija, tako imenovana diamantna prestolnica sveta že od 17. stoletja. Čas dogajanja je februar 2003. V centru je 160 sefov, ki jih uporabljajo preprodajalci diamantov, da bi spravili svoje kamenčke na varno.

>>

Najdražji diamantni uhani

Najstarejši nošen nakit so definitivno uhani. Uhani se nosijo že stoletja in so zelo cenjen nakit. Najdražji diamantni uhani na svetu, ki so pravzaprav nedavno izdelani, so uhani "Solza".

>>

Ukradeni diamanti – najdragocenejši in najdražji primerki

Orožje in diamanti - Rop se je odvijal v Franciji, Cannes, Carltoh Hotel, avgusta, 1994. Ukradena vrednost je znašala 60 milijonov dolarjev. Carlton hotel je zelo luksuzen, tako luksuzen, da ima celo lastno zlatarno. Leta 1994 je zlatarna postala tarča enega največjih diamantnih ropov vseh časov.

>>