Modri safir dragi kamen

Barvo dragih kamnov delimo na tri komponente - odtenke, zasičenost in ton. Odtenek dragih kamnov se večinoma imenuje barva dragih kamnov. Modri Safir dragi kamen je v zmeseh modre in drugih barv, raznih odtenkih in različnih nivojih zasičenosti.

Vrednost in cena modrega safirja se ocenjuje na podlagi čistosti osnovne barve. Najpogostejši sekundarni odtenki v modrih safirjih so purpurna, vijoličasta in zelena. Če ima moder safir do 15% purpurne ali vijolične barve je zelo cenjen in vreden, zelena barva pa ni dragocena in tudi ni dobre kakovosti.

Najvrednejše t.j. fine barve modrega safirja so od temno vijolične do purpurno modre, kjer je primarne barve 85% (najmanj).

Sintetični umetni safir
Auguste Verneuil je začel razvijati proizvodnjo sintetičnih safir kristalov že davnega leta 1902. Proces Verneuil se imenuje po njem - fina glina v prahu se doda na Oxyhydrogen plamen, glina se v plamenu počasi obarja in nastajajo solze iz safir materiala. Vendar je pomanjkljivost tega procesa, da imajo kristali visoke notranje napetosti. Današnje metode proizvodnje sintetičnih safirjev so inačice Czochralski procesa (izumljen leta 1916).

Czochralski proces - majhni kristal safirja je namočen v raztopino iz plemenite kovine rodija, vsebuje raztaljeni aluminij in vleče navzgor po stopnji od 1 do 100 mm/h. Glinice se na koncu procesa kristalizirajo in ustvarjajo se bulli v obliki korenčka velikosti do 400 mm in težki do pol tone.

Posted in Dragi in poldragi kamni.