Dragi kamni

Minerale, kristale, drage in poldrage kamne lahko opazujemo z različnih zornih kotov. Kemik se bo ukvarjal z analizo kemične sestave kristalov, njihovih atomov, molekul, ionov in kakšna je njihova sposobnost, da se vežejo z drugimi elementi. Fizik bo opazoval druge lastnosti: lom svetlobe, električno prevodnost, piezoelektrični efekt in podobno. Draguljar bo svojo pozornost usmeril na estetski del in opazoval drage in poldrage kamne z umetniškega vidika in iskal način, kako jih zbrusiti in oblikovati v krasen nakit.

>>

Vrste in razdelitev dragih in poldragih kamnov

Do leta 1991 je obstajala delitev na drage in poldrage kamne, ki je med drage kamne uvrščala diamant, rubin, safir in smaragd. Ker pa so se z leti odkrivala tudi nova odkritja kot je tanzanit (ki so ga odkrili samo v Tanzaniji). Vendar pa smo s sesutjem rudnika izgubili edini znani vir, zato je tudi njegova cena narasla, včasih pa je bila večja od cene rubina, safirja in smaragda.

Leta 1991 je CIBJO (International confederation of jewellery, silverware, diamonds, pearls and stones) sprejel sklep, da se delitev na drage in poldrage kamne ukine oziroma prepove.

>>

Delitev dragih in poldragih kamnov

Delitev dragih in poldragih kamnov po Eastu Klevlenku iz leta 1973

Skupine - Dragi kamni sortirani v štiri rede ter poldragi kamni sortirani v dva reda po skupinah od najdražjih proti najcenejšim.

>>

Modri safir dragi kamen

Barvo dragih kamnov delimo na tri komponente - odtenke, zasičenost in ton. Odtenek dragih kamnov se večinoma imenuje barva dragih kamnov. Modri Safir dragi kamen je v zmeseh modre in drugih barv, raznih odtenkih in različnih nivojih zasičenosti.

>>