Krvavi diamanti

Krvavi ali t.i. konfliktni diamanti so diamanti, ki izvirajo predvsem iz držav tretjega sveta, posebej iz Afrike, kjer so paravojaške sile prevzele oblast od že znane mednarodne vlade, brutalne vojaške operacije in orožje pa se financirajo z eksploatacijo in tihotapljenjem diamantov v sosedne države in dalje v svet.

Pridevnik "krvavi" prihaja iz prakse zbiranja diamantov, ki za seboj pušča številne žrtve nasilja, mučenja, umorov in zajema vse starostne skupine, pri čemer še posebej manipulira z ženskami in otroci. Uporniki pogosto okupirajo rudnike, lokalni prebivalci pa so prisiljeni v težaško delo. Z ogromno količino denarja od prodaje diamantov pa postanejo nehumani vojaški postopki, kot so grožnje, korupcija, mučenja in umori legitimni.

Afriške države kot so Sierra Leone, Angola, Kongo, Liberija in Slonokoščena obala imajo največji vpliv pri izvozu krvavih diamantov v svet. Združeni narodi in nekatere druge organizacije so si prizadevale, da bi preprečile vstop krvavih diamantov v mednarodno trgovino z dragulji. Tako je bila leta 2000 v Republiki Južni Afriki sprejeta resolucija, imenovana "Kimberly Process", s katero se je osnoval sistem certifikacije pri uvozu in izvozu diamantov s ciljem zmanjšanja stopnje kriminala, povezanega z diamanti in prepovedi vsakršnega zasebnega trgovanja z dragimi kamni. Resolucija je uspela zmanjšati stopnjo krvavih diamantov v Afriki z 20 % od konca prejšnjega stoletja na 4 % v letu 2003.

Kanada je najboljši primer, kako se lahko zaustavi kriminal in širjenje krvavih diamantov. Veliko truda je bilo vloženega v to, da se neobdelanim diamantom določi točno poreklo in lokacija rudnika znotraj države. Osmišljen je sistem, ki zagotavlja poreklo diamantov in njihovo nepovezanost s kakršnimikoli oblikami konflikta. Prav tako je standardizirano ravnanje z diamanti, pakiranje in markiranje vsakega diamanta s kanadskim poreklom. Poleg blagovne znamke je Kanada tako zagotovila trgovino s "čistimi", etično korektnimi dragulji.

Posted in Diamanti.