Kako prepoznati pravi diamant?

Žal so povsod po svetu ljudje, zlatarji, ki Vam bodo poskušali "podtakniti" steklene kamne ali kubični cirkonij namesto pravega diamanta. Da boste zares prepričani, ali je kamen zares diamant ali ne, ne potrebujete takoj k strokovnjaku za diamante. Odkrijte, kako preprosto je opaziti karakteristike pravega diamanta.

Pravi diamanti so sestavljeni iz zbitih molekul ogljika in so za razliko od stekla težki kamni. Zato se, če pihnete (dihate) v diamant, pravi kamen ne bo zameglil, sintetični diamant pa se bo.

Drugi preprosti preizkus je s pomočjo malega koščka stekla, kamna ali ogledala. Test, ki smo ga videvali v nekaterih filmih, zares dokazuje, ali je kamen pravi ali lažen diamant. Vzemite kos stekla (ali drugi zgoraj naveden predmet) ter z njim popraskajte po površini diamanta. Pravemu diamantu ne bo nič, lažni diamant pa se bo poškodoval. No, vsekakor je bolje, da že na začetku veste, ali Vas želi kdo pretentati.

Iznajdljivi zlatarji so se domislili, kako to preprečiti, in sicer tako, da na vrh lažnega diamantnega kamna dajo košček pravega diamanta in takšen kamen uspešno opravi zgoraj navedene preizkuse. Vendar pa ste lahko tudi v tem primeru pametnejši od njih, tako da položite diamant v kozarec vode, ki bo povečal kamen in lom svetlobe bo pokazal vse razpoke in nepravilnosti na kamnu.

Brez težav boste opazili, na katerem mestu je lažni diamant spojen s pravimi koščki diamanta. Če Vaš kamen uspešno opravi tudi ta test, ste lahko prepričani, da je ta kamen zares diamant, če pa še vedno dvomite, angažirajte strokovnjake, ki bodo to potrdili ali demantirali.

Posted in Diamanti.