Kako in kje kupovati diamante?

Ali imate občutek, da je nakup diamanta ali diamantnega nakita velika stvar? Prav imate. Čeprav so tako majhni, da jim lahko rečemo malenkosti, pa njihova cena vsekakor ni malenkost. Zato je pred nakupom zaželeno, da razumemo diamante in njihovo terminologijo. V nadaljevanju boste izvedli osnovne informacije o varnem nakupu teh bleščečih kamenčkov.

Kako torej poiskati prave informacije o diamantih za varen nakup in brezskrbno uživanje v draguljih? Večina odgovorov na dileme, ki se pojavljajo pri nakupu diamantov, je objavljenih leta 1950 v standardih ameriškega instituta GIA (Gemological Institute of America), ki je hkrati tudi svetovna avtoriteta za drage kamne in nakit.

Le-ti so z določanjem norme o 4 glavnih lastnostih diamantov (4C- carat, clarity, colour, cut) povzročili revolucijo v vrednotenju dragih kamnov. Po njih kakovost diamantov določa kombinacija štirih značilnosti, in sicer karata, čistosti, barve in brusa.

Karat je merska enota za težo. Čistost se nanaša na prisotnost delcev umazanije (vključkov) v diamantu, to je na njegovo prozornost. Večina nečistosti v diamantih se s prostim očesom ne vidi, zato je potrebno posebno povečevalo za opazovanje nepravilnosti. Čistejši diamant tudi pravilneje lomi svetlobo, zaradi česar je sijajnejši in s tem tudi lepši, bolj zaželen in dražji. Najpogostejša barva diamantov je rahlo rumenkasta do rjava. S črkami od D-Z se označujejo diamanti z blagim odtenkom do intenzivnejših.

T.i. "fancy" diamanti so posebna skupina obarvanih diamantov, ki s svojo redkostjo in ceno presegajo vse druge. Brus se nanaša na obliko diamanta, saj s pravilnim poliranjem in idealno obliko diamant doseže najlepši sijaj.

Priporočljivo je kupovati diamante s certifikatom, saj v tem primeru strokovna oseba s pomočjo posebnih naprav predhodno opravi evaluacijo na podlagi štirih lastnosti diamanta, hkrati pa imate vpogled v poreklo dragega kamna. In končno, kje kupiti diamante? Če ne potujete v zasebnem aranžmaju v raj diamantov, v belgijski Antwerpen, svetujemo, da izberete lokalnega zlatarja, tako kot izberete zdravnika in odvetnika. Profesionalnost in kompetentnost sta najpomembnejša dejavnika.

Posted in Diamanti.