Diamantne oblike

Diamantni brus je odvisen od številnih različnih in vznemirljivih oblik. Pogosto prihaja do zmote, ko gre za diamantni brus in obliko, oblika diamanta je namreč odvisna od temeljne oblike samega diamanta. Brus ali proporci je odvisen od možnosti posameznih diamantnih oblik, da reflektirajo svetlobo. Za obliko diamanta ne velja eno samo pravilo, saj je vse odvisno od okusa posameznika. Prava oblika diamanta je za posameznika tista, ki je njemu osebno po videzu in nekaterih svojih prednostih najbolj všeč. Oblika diamanta lahko veliko pove o osebi, oblika lahko poudari Vašo osebnost in slog. Poznamo nekatere "osnovne" oblike diamantov, vsako leto pa se pojavljajo nove in zanimive oblike.

Okrogli briljantni brus - Round brilliant cut
Najbolj priljubljen in najbolje prodajan je prav ta okrogel briljantni brus diamantov. Ta diamant je tradicionalna izbira za vsako priložnost in je zelo priljubljen za zaročne prstane. Globina diamanta je med 58 do 63 %. Standardni okrogli briljantni brus je sestavljen iz 57 stranic, 1 stolno ravne površine, 8 strani konic, 8 aspektnih zvezd in 16 kotov na kroni diamanta ter običajno tudi na dnu (konic) diamanta. Modifikacije okroglih briljantov vključujejo fine oblike kot so Marquise, polmesec in oblika hruške. Okrogli briljantni diamant je najpopularnejša oblika in je najdražji zaradi ponudbe in velikega povpraševanja. Večina teh diamantov je namenjena za zaročne prstane, priljubljen pa je tudi za uhane. Okrogli briljantni brus je postal standard za vse druge diamantne oblike. Verjetno ste že slišali za "Popolni brus"? Ta se nanaša na okrogli briljantni brus in njegove proporce, s čimer se doseže maksimalna popolnost in sijaj.

Asscher brus diamanti
Asscher brus je skoraj identičen smaragdnemu brusu in ga zato pogosto imenujejo štirikotni smaragdni brus. Znani brusilec diamantov Joseph Asscher (ki je brusil 3,106 karatni Cullian diamant) je leta 1902 razvil in patentiral Asscher brus. Odlika tega diamanta je štirikotni brus z osmerokotnim obrisom. Ima malo ravno ploskvico, visoko krono, široko brušene "stopnice", globoko dno in štirikotni zaključek (konico). Zaradi visoke krone in male ravne površine ima Asscher diamant večjo briljanco kot smaragdni diamant. Ti diamanti imajo prepoznavno podobo vetrnice ter široke kote, ki označujejo koncentrični kvadratni vzorec. Asscher brus je postal zelo popularen v Art Deco zlatarstvu in je predhodnik smaragdnega brusa.

Bagetni brus - Baguette cut
Baguette brus je način brušenja v pravokotni obliki. Ima zelo dolgo pravokotno obliko, rečemo lahko, da ima podobne proporce kot smaragdni diamant. Ker je glavni kamen, morajo biti proporci pravokotne oblike. Ti diamanti so primerni za tiste, ki želijo dolgi kamen in se pogosto uporabljajo kot rama/podpora za izboljšanje večjega centra kamna. Diamanti, brušeni v bagetnem brusu, imajo ravne stranice in štiri ostre kote. Baguette diamant ogromne velikosti je zelo nenavaden, povprečno razmerje dolžine in širine je 1.5:1, vendar je sprejemljivo tudi razmerje dolžine in širine v razponu od 1,50 do 2,50.

Blazinični brus - Cushion brus
Ta oblika diamanta je zelo popularna, oblikovana pa je pred enim stoletjem. Diamanti cushion brus so znani pod imenom "Pillow cut"/ "Blazinični brus". Cushion brus ima zaobljene kote in veliko brušenih ploskvic, s čimer se doseže brezhiben videz. Večje kot so ploskve, jasnejši je diamant. Diamanti, oblikovani s cushion brusom, so videti zelo romantično in so zato postali zelo priljubljena izbira diamantov. Za Cushion brus s skoraj štirikotnim, vendar elegantnim videzom, je razmerje dolžine in širine 1,1 do 1,2.

Smaragdni brus diamanti – Esmerald cut
Smaragdni diamant je običajno pravokotne oblike, včasih pa je lahko tudi štirikotne oblike in kot takšen znan kot štirikotni smaragdni brus. Značilnost smaragdnega brusa so podolgovate vrstice na kroni in dnu, znane kot "stopnice/korak", vzporedne s kotnim dnom. Število kotov na tem diamantu lahko variira, običajno so trije koti na kroni in trije na dnu. Pri "stopničastem brusu" so inkluzije bolj vidne za razliko od vidljivosti pri briljantnem brusu. Smaragdni brus poudarja jasnost. Oblika smaragdnega brusa je v razmerju med 1,30 in 1,40, sprejemljivo razmerje dolžine in širine je v razponu od 1,30 do 1,70, odvisno od okusa posameznika.

Srčasti brus - Heart shaped cut
Srčasta oblika diamanta je simbol ljubezni ter je odlična izbira za posebne priložnosti kot je valentinovo. Pri izbiri srčastega diamanta dobro preučite nivo barve, pri nižjem nivoju barve diamanta bo barva na vogalih srčastega diamanta še bolj opazna. Srčasti diamanti imajo dolžino in širino med ,90 in 1,10, najidealnejše razmerje srčastega brusa pa je širina 1,10, zaradi česar pri globini pridobi 10 %. Končno pa je vse odvisno od posameznikovega okusa.

Markizni brus - Marquise cut
Diamanti markiznega brusa imajo obliko "čolniča" s 57 brušenimi ploskvicami. Ime je dobil po legendi o Marquisie iz Pompadour-ja, legenda pravi, da si je Sončni kralj želel kamen, ki je oblikovan v obliki markizinih ust. Oblika diamanta lahko vpliva na težo karata, kar pomeni, da je lahko optično videti večja kot je v resnici. Marquise diamant je oblikovan tako, da je prst videti lepši, torej daljši in vitkejši. Pri izbiri Marquise diamanta morate biti pozorni na barvo, saj daje nižja raven barve diamantu boljšo vidnost in jasnost v področju njegovih kotov. Imenujejo jih tudi "bow Tie" ali "metuljček" zaradi temnejšega dela v obliki, ki spominja na "metuljčka" in je v sami sredini diamanta. V povprečju je razmerje njegove dolžine in širine 1:1,75 do 2,25, vendar pa je tako kot pri vseh drugih diamantih odvisno od posameznika in njegovega okusa, s kakšnim razmerjem bo zadovoljen.

Ovalni brus - Oval cut
Ovalna oblika ima odličen stil brusa, ki je zelo podoben okroglemu diamantu. Ta diamant je leta 1960 izdelal Lazare Kaplan. Ta fantastičen diamant ima 56 do 57 izbrušenih ploskev, skozi leta je ovalni diamant postal izjemno priljubljena oblika za zaročne prstane. Popularen je tudi zaradi svoje dolžine, ki da prstu "optično prevaro", da je prst videti daljši. Z ovalno obliko diamanta se izogibam izrazu "Bow Tie" ali "Metuljček" efekt, zelo temno opazna v sredini diamanta. Njegova dolžina je 1,5:1 ter je spet odvisna od individuuma in njegovega okusa za razmerje.

Hruškasti brus - Pear shape cut
Ta diamant je variacija na temo briljantnega brusa, v kombinaciji z okroglim in markiznim brusom. Navaden diamant v hruškasti obliki ima 58 brušenih ploskvic, zelo je priljubljen pri ljudeh, ki želijo svojstven slog in želijo drugačno obliko. Če je diamant (prstan) daljši, je tudi prst videti daljši in vitkejši. Pri tem diamantu sta dolžina in širina odvisni izključno od posameznika, saj se ta oblika uporablja za več tipov nakita. Povprečno razmerje dolžine in širine je od 1.50 do 1,75, pri nakupu hruškaste oblike diamanta pa bodite pozorni na to, da je pri nižji ravni barve le-ta v kotih diamanta bolj izražena.

Princesni brus – princess cut
Odlična oblika z ostrimi koti, običajno kvadratne ali pravokotne oblike. V povprečju ima 76 brušenih ploskvic, kar mu daje večjo lepoto in briljanco. Diamanti s princesnim brusom so bližje štirikotniku s + ali – 10 % deviacijo/izkrivljenjem. Ta unikatna oblika je prav tako popularna pri mladih zaročencih. Pri princesnem brusu z diamanti štirikotne oblike je razmerje v povprečju med 1 do 1,10, če pa Vam je ljubša pravokotna oblika, bo razmerje nad 1,11.

Radiant brus – Radiant cut
Radiant brus ima ravne kote in je pravokotne ali štirikotne oblike v kotih. Diamant z radiant brusom ima 70 brušenih ploskvic, brušeni robovi/koti na tem prekrasnem diamantu so odlika, po kateri se razlikuje od drugih. Običajno so postavljeni kot "glavni" kamen na prstanih in so videti čudovito. Kot za številne diamante tudi tukaj velja, da je pri nižji ravni barve boljše vidna barva v kotih diamanta. Lahko so pravokotne ali štirikotne oblike, pri štirikotnih je razmerje dolžine in širine 1:1,10, pri pravokotnih oblikah pa je razmerje dolžine in širine od 1,20 do 1,50.

Trillantni brus – Trilliant cut
Trillianti brus diamantov je eden najbolj nenavadnih diamantnih brusov, znan kot "Trillion" ali "Trielle" brus. Če se trilliant diamant brusi z ustrezno globino, lahko prikažemo zelo ostro briljanco. Odlični so za diamantne obeske, so pa tudi taki, ki imajo zavihane/ukrivljene stranice, da so videti "nežneje". Njihovo razmerje je v povprečju od 1:0,90 do 1,10, kot pri vsakem drugem diamantu pa je razmerje odvisno od okusa posameznika.

Posted in Diamanti.