Cena diamantov

Vrednost diamanta je odvisna od tega, v kolikšni meri so zadovoljeni faktorji brusa diamanta, barve, prozornosti in teže diamanta. Ali ste se kdaj vprašali, kako se diamantom določa cena? Kateri so ključni faktorji, ki vplivajo na ceno? Ne veste? No, gremo lepo po vrsti. Ker so vsi diamanti v svojem naravnem stanju v oblikah, ki nikakor ne ustrezajo podobi, ki jo, verjamem, imate v tem trenutku pred očmi, ampak so nepravilnih, grobih oblik, je prva stvar, kar daje diamantu vrednost, brus.

Naloga mojstra, da iz zrna fino in precizno izreže lepo oblikovan, bleščeč diamant, ni preprosta in včasih so potrebni tedni ali celo meseci dokler ni dosežen želeni rezultat. Pri tem pa je seveda treba omeniti, da vsaka napaka pri brušenju drastično zniža ceno diamanta.

Ker za čiste diamante veljajo samo tisti brezbarvni in prozorni, predpostavljam, da že veste, kateri je naslednji ključni faktor pri vrednotenju diamantov. Barva diamanta igra veliko vlogo, saj prisotnost nečistoče v strukturi diamanta, kot je npr. dušik, ki da diamantu rumenkasto ali rjavo barvo, zmanjša skupno intenziteto svetlobe, ki vpada v diamant in mu tako zmanjša sijaj, s tem pa ta postane običajen majhen, moten kamenček, ki je daleč od popolnosti, ki bi jo naj predstavljal.

Ko smo že pri motnem. Čistejši diamanti, ki prepuščajo več svetlobe in so zato svetlikajoči in živahni, so vredni veliko več od tistih, pri katerih ploskve odbijajo vpadno svetlobo in od diamantov, ki se zaradi inkluzij zdijo temnejši ali tistih s črnimi točkami, ki so vredni veliko manj.

Za določanje cene diamanta je enako pomembna tudi njegova teža, vendar je zanimivo, da cena diamanta eksponencialno raste z linearno rastjo cene. Naj poenostavimo. Teža diamanta je izražena v karatih in en karat je 0.2 grama. Recimo, da diamant z enim karatom stane 1 kn, diamant z 2 karatoma stane recimo 4 kn in tako v nedogled. Zdaj vam je morda malo bolj jasno, zakaj 40 karatni diamanti stanejo milijone, a so le 40krat težji od eno-karatnega diamanta.

Ko se vsi ti dejavniki seštejejo, dobimo končno odločitev o vrednosti diamanta, babica dojame, da pravzaprav nima diamantnega prstana, mali Janezek v vrtu najde enega, ki s svojim sijajem zaslepi gospoda v draguljarni, vi pa veste nekaj več o oceni vrednosti diamantov.

Posted in Diamanti.