Vrste diamantnega nakita

Variant diamantnega nakita je veliko, to so prstani, ogrlice, uhani, broške, zapestnice in ogrlice z diamantnimi obeski. Diamantni nakit je priljubljen v kulturah na vseh koncih sveta že vse od odkritja diamantov. Oblik diamantnega nakita je več, najpogosteje ga srečamo v obliki diamantnih prstanov, brošk, uhanov, zapestnic in ogrlic. Znani variaciji diamantnega nakita sta še na primer krone ter z diamanti okrašene palice, lite iz kakšne plemenite kovine, vendar takšne palice niso v množični uporabi, ampak jih najdemo samo na kraljevih dvorih.

Diamantni nakit se skoraj nikoli ne izdeluje samo iz diamantov, temveč se najpogosteje kombinira s kakšno plemenito kovino, kot so belo in rumeno zlato ter platina.

Od vseh zgoraj navedenih form, v katerih se diamantni nakit pojavlja, so zagotovo najbolj priljubljeni diamantni prstani in uhani, sledijo ogrlice iz plemenitih kovin z diamantnim obeskom različnih barv, velikosti in vrste brusa t.j. oblike diamanta. Najpogostejše oblike takšnih obeskov so ovalne, okrogle, t.i. bagetne, trilionske, srčaste in princesni brus.

Ker so diamantni prstani najpopularnejša in najbolj prisotna forma diamantnega nakita, se bomo pozabavali z nekaterimi njihovimi variacijami. Način pritrditve diamanta na prstan iz plemenite kovine določa splošni vtis in tudi nivo zaščitenosti samega diamanta pred fizičnimi poškodbami. Več kot je uporabljene kovine tem bolj je diamant varno pritrjen na prstan, vendar se s tem zmanjša količina svetlobe, ki jo diamant prepušča skozi svojo notranjost, zaradi česar je manj svetleč in zdi se, da je sam diamant manjši kot je v resnici.

Če je uporabljene manj kovine, dobimo diamantni prstan z zelo poudarjenim diamantom, količina svetlobe, ki gre kozi sam diamant se bistveno poveča, s tem pa tudi percepcija njegove velikosti, zato je diamant videti večji kot je v resnici. Slabost takšnih prstanov je prevelika izpostavljenost diamanta vplivom okolja.

Posted in Diamanti info.