Trgovanje z diamanti v HR

Trgovanja z diamanti na Hrvaškem do nedavnega ni bilo, vse dokler se na našem trgu ni pojavila družba Diamonds International Corporation iz Češke, ki je članica ene najbolj znanih svetovnih diamantnih borz v Antwerpnu v Belgiji. Čeprav trg na Hrvaškem še ni zaživel, lahko svoj denar kljub temu vložite v diamante.

Ali ste se kdaj vprašali, ali lahko kje na Hrvaškem svoje večletne prihranke vložite v dragocene diamante ter tako sodelujete na globalni diamantni borzi? Zdi se, da lahko.

Kajti eden od članov najbolj znane Antwerpske diamantne borze, češki Diamonds International Corporation (D.I.C.), je prišel tudi v Hrvaško in tako Hrvaški odprl diamantno trgovsko pot v svet.

Diamonds International Corporation s sedežem v Češkem Plznu proizvaja in trguje z investicijskimi diamanti, letni promet družbe v letu 2007 pa je znašal kar 2.5 milijona evra. V svetu se za nakup diamantov dajo razne ugodnosti, kot so davčne olajšave, na Hrvaškem pa imamo nasprotno situacijo, in sicer kar 30 odstotkov davka na luksuz, kar nam pove, da trgovanje z diamanti na Hrvaškem še ni v celoti zaživelo, in da čakamo malo boljše pogoje, vsaj kar se davka tiče, o čemer priča tudi dejstvo, da na borzi v Antwerpnu še ni članic, ki bi resneje poslovale na našem področju.

Dodajmo še dejstvo, da na Hrvaškem ljudje še vedno nimajo navade kupovati diamante in s tem tudi vlagati v diamante, kar je razumljivo, saj smo relativno mlada tranzicijska država.

Če si kdo zares želi vložiti v diamante in s tem zagotoviti diamant visoke kakovosti, ki je priznan v svetu in za katerega bo dobil vso dokumentacijo in pečate D.I.C., lahko to stori v Zagrebu v Diamonds International Corporation Showroom-u, cene za diamantni nakit pa se gibljejo od 3500 do 40 000 kn. Zato hranilnik v roke in hitro v D.I.C. Showroom.

Posted in Diamanti info.