Tatovi diamantov

Diamanti in kraje – Sodeč po velikem uspehu tatov diamantov v filmih, bi lahko pomislili, da je kraja dragocenih diamantov zelo preprosta. Ljudje mislijo, da je z dobrim načrtovanjem, odličnim videzom, prebrisanostjo in dobrimi poznanstvi kraja diamantov nekaj, kar lahko izvede vsakdo.

Vendar v realnem svetu uspešnost kraje draguljev (največja tatvina diamantov) ni preprost proces in zanj je potrebno malo več kot dve uri skrbnega dela. Velike kraje diamantov se dogajajo včasih, drobne pa vsak dan. Le vsakih nekaj let skupina tatov uspe izpeljati krajo diamantov in pri tem ostati nekaznovani.

Kraja diamantov je več kot običajna kraja. Za takšno krajo je potrebna velika potrpežljivost in organizacija, da bi kradljivci diamantov dobili tisto, kar so si zamislili. Najbolj bizarna stvar v celi zgodbi je ta, da je zelo težko preceniti, ali tat sploh kdaj pride do denarja, saj nekateri ukradeni diamanti nikoli niso bili najdeni. Ali so zakopani nekje pod hišo na zapuščenem področju?

Ali so prodani kakšni pomembni/javni osebnosti v tajnosti? Ali diamant krasi kakšno izložbo zlatarne itd. Dejansko nikoli ne bomo izvedeli, kaj se je z nekaterimi diamanti zgodilo. Vendar so storilci, ki se lotijo takšne kraje, zagotovo zelo pogumni. Pozitivna stvar pri kraji diamantov je ta, da storilci verjetno nikoli ne bodo imeli tega zadovoljstva, da diamante prodajo, cena diamantov pa je vedno visoka, zato je izguba ogromna.

Ukradene diamante je zelo težko prodati, ljudje, ki delajo z diamanti, imajo podatke za vsak diamantni "odtis", tako da tatovom zagotovo ni lahko.

Posted in Diamanti info.