Nakup diamantov – kje in kako

Ko se odločite za nakup diamantov, morate vedeti, kje in kako jih boste kupili. Ne glede na to, da so diamanti majhni kamenčki, ste lahko prepričani, da njihove cene niso. Pred nakupom je dobro vedeti nekaj stvari o diamantih. Informacije, s katerimi morate biti seznanjeni, da bi bili prepričani v to kar kupujete, so neke osnovne karakteristike diamantov. Cut/brus, clarity/čistost, colour/barva, 4C-carat/karat.

S temi karakteristikami se določata cena in kakovost diamantov, dragulja. Fancy diamanti so posebna skupina diamantov, ki so zaradi svoj redkosti veliko dražji od drugih. Dobro je vedeti, da morate pri nakupu diamantov paziti, da ima certifikat. Ob certifikatu lahko vidite poreklo diamanta/dragega kamna, zato je diamante najbolje kupovati pri znanem in uglednem draguljarju/zlatarju.

Diamantni brus
Danes poznamo več načinov brušenja diamantov. Najpogostejši so: okrogli briljantni brus, obstaja več vrst okroglega briljantnega brusa: ovalni, blazinica, hruška, markiz itd. V zadnjem času je popularen srčasti brus, ki je posledica filma Titanic in zgodbe, ki se vrti okoli modrega diamanta, brušenega v obliki srca. Srce oceana je dalo oblikovalcem idejo, da izdelajo moder safir, brušen v obliki srca in malo večji od dimenzij dragulja z istim imenom. Pogosto prihaja do mešanja Srca oceana in Hope, ker sta oba brušena v obliki srca ter sta obkrožena z brezbarvnimi diamantih. Vendar je Hope brušen kot blazinica "Cushion cut".

Barva diamanta
Obstajata dve barvi, naravna barva in brezbarvni diamanti. Naravno obarvani diamanti so bolj cenjeni, posebej, če imajo večjo intenziteto barve, pri brezbarvnih pa je prav nasprotno. Brezbarvni diamanti imajo višjo ceno, če so primesi barv manj vidne. Zelo pogosto je, da se v vseh barvah najdejo tudi mavrične barve. Najredkejši naravno obarvani diamanti so v rdeči in vijolični barvi. Rumeni in rjavi diamanti so pogostejši, modri in zeleni pa so zelo redki. Najbolj znani naravno obarvani diamanti so Dresden Green, Sultan of Marocco, Hope, Transvaal Blue in Tiffany Yellow.

Čistost diamantov
Čistost diamantov se določa po lestvici od FL (Flawless)-popolnoma čist do I3 (imperfect), kar pomeni, da so v strukturi diamantov s prostim očesom vidne inkluzije (vključki). V naravi so najbolj popolni diamanti taki, v katerih inkluzije niso vidne niti z lupo 10-kratne povečave. Med dvema poloma k čistosti sta VVS 1, VVS 2, naslednja po brezhibni čistosti sta VS 1, VS 2, pri SI 1, SI 2 so inkluzije nevidne s prostim očesom, na koncu pa sta SI 1, SI 2. Male inkluzije, ki so vidne z lupo pri diamantih VS in SI ne ogrožajo njihove kakovosti in lepote in so dokaz, da gre za prave diamante. Njihova cena je veliko bolj dostopna, saj so v naravi najpogostejši.

Karat teža diamanta
To je glavni faktor, ki določa ceno nekega diamanta - To pomeni, da je 100 kosov 0.01 karata iste barve, brusa, čistosti veliko cenejših kot en kos 1 karata, čeprav gre za težo in kakovost. Razlog za to je vsekakor v redkosti večjih kosov diamantov, manjši kosi pa so pogosteje stranski produkt pri brušenju diamantov.

Posted in Diamanti info.