Industrijska uporaba diamantov

Diamanti imajo široko industrijsko uporabo, začenši od nožev, vrtalnikov pa vse do finih mehanizmov. Diamanti se uporabljajo tudi v medicini, kjer bodo že čez nekaj let športniki svoj poškodovan sklep lahko zamenjali s takim, ki je narejen iz diamanta. Diamanti imajo široko industrijsko uporabo, začenši od nožev, vrtalnikov pa vse do finih mehanizmov.

Diamanti za industrijsko uporabo, za razliko od tistih, ki se uporabljajo za izdelavo nakita, ne potrebujejo karakteristik kot so visoka prozornost, popoln brus, karat, barva ali velikost. Za industrijsko uporabo so namreč cenjene karakteristike kot so visoka trdota in toplotna prevodnost, pomembna pa ni niti velikost, saj se lahko izkoristijo tudi najmanjši diamanti.

V industriji se vse pogosteje uporabljajo tudi umetni diamanti, ki so izdelani v velikih količinah, izključno za industrijske potrebe.

Obstaja veliko načinov uporabe diamantov v industriji, uporabljajo se za rezanje, tako da se v razne konice vgrajujejo diamanti, s čemer se okrepi nož. Diamanti se lahko vgradijo tudi v vrhove vrtalnikov in s tem se poveča moč vrtanja. Diamantni prah pa se uporablja za brušenje in poliranje raznih površin.

Diamante najdemo tudi v finem orodju za natančno gravuro, kot polprevodniško prevleko za mikročipe, kot optični element v laserjih, za izdelavo visoko kakovostnih zvočnikov (ne zvočnih omaric), v izdelavi mikro ležajev nizkega trenja v malih sistemih kot so ročne ure, v mikroelektroniki se lahko diamanti uporabijo za odvajanje toplote in tako dalje.

Diamant je skoraj popoln material, ki se uporablja ne samo za nakit, ampak se je v zahtevnih industrijskih procesih diamant pokazal kot zelo učinkovit in uporaben. V prihodnosti lahko pričakujemo širjenje uporabe diamanta na področje medicine, kot so razna orodja za izvedbo delikatnih operacij ali pa si zamislite nadomestne sklepe iz diamanta, ki imajo življenjsko dobo daljšo kot je življenje povprečnega človeka.

Posted in Diamanti info.