Diamanti na Hrvaškem

Diamanti na Hrvaškem so še vedno precejšna neznanka. Zgodbe o njih se večinoma pojavljajo v okviru rumenega tiska ali afer. Hrvati so naseljevali današnji prostor že od 7. stoletja. Čeprav smo imeli številne kraljeve rodove, je videti, da se običaj ohranjanja kraljevega nakita ni uspel obdržati. Če je sploh obstajal, je verjetno končal v zakladnicah Avstrije, Madžarske ali Italije. Zanesljivih virov o avtohtonem nakitu z diamanti in njegovem poreklu na žalost ni.

Diamanti se danes na Hrvaškem omenjajo samo v aferah ali rumenem tisku. Na žalost pa poleg pomanjkanja kulture kupovanja nakita ali sredstev zanj nimamo niti geološko primernega področja za razvoj diamantov. Nedavno je na Hrvaškem odprta podružnica češke družbe Diamonds International Corporation, ki omogoča nakup dragih diamantov.

Zagon lastnega biznisa je možen tudi ob podpori D.I.C-a, vendar je potreben lasten kapital v višini tisoč in več evrov za začetek poslovanja. Poleg tega trga, ki ima monopol na Hrvaškem, nakup diamantov večinoma temelji na izbiri zaročnih prstanov in poročnega nakita. Številne zlatarne nudijo nakit z diamantnimi vzorci manjših proporcev z nekaj karati.

In dokler ne odkrijejo, ali je Zagorac zares ukradel diamante v vrednosti 5 milijonov dolarjev iz sefa Ministrstva za obrambo RH in ali je Simonin zaročni prstan zares Cartierov z diamanti v vrednosti več tisoč evrov, bodo za Hrvate diamanti ostali neznanka, včasih pa se bodo z njimi začinili že slišani hrvaški trači.

Posted in Diamanti info.