Diamanti kot investicija

Diamanti kot investicija so nov način vlaganja kapitala. Investicije niso podvržene fluktuacijam na trgu in se dolgoročno izplačajo. Diamanti so od nekdaj znani kot izjemno redek in privlačen nakit in so sčasoma dosegli neverjetno vrednost, odlično združeno na nivoju človeških emocij in ekonomske oziroma monetarne vrednosti.

Čeprav so v današnjem času najbolj popularni zaradi slavnih osebnosti, ki se z njim nesebično kitijo, se samo 20 % diamantov uporablja za nakit, drugih 80 % pa služi v tehnološke namene (laserska oprema, kirurško orodje itd.). V svetu variabilne ekonomije, valut in trga nasploh, diamanti predstavljajo pomemben člen, saj njihova vrednost kontinuirano raste ne glede na tržne dejavnike. Logično vprašanje je, zakaj se torej ne bi ukvarjali z diamanti kot varno investicijo?

Da bi poenostavili zadevo, navajamo 5 razlogov ZA in 5 razlogov PROTI investicijam v diamante.

ZA

  1. Banke niso dolgoročno zanesljivi viri denarja. Če bo v prihodnosti prišlo do inflacije zaradi, na primer svetovne vojne, lahko banke bankrotirajo. Ob zlatu, katerega 100 kg je vrednih kot nekoliko gramov diamantov, se pojavlja vabljiva ideja o otipljivosti in mobilnosti kamenčkov z visoko vrednostjo. To podpira tudi dejstvo, da se cena diamantov letno povečuje po stopnji od 3-7 %.
  2. Malo ljudi na svetu investira v diamante. Lažje se je ukvarjati s trgovino z nepremičninami, avtomobili in podobnim, ker so v domeni zelo stabilnega trga. Vsak diamant ima specifično ceno, ki temelji na več faktorjih, ki jih lahko razvozlajo samo profesionalci. Zato so diamanti ekskluzivno blago in dobra poslovna priložnost.
  3. Določene valute v svetu so lahko neugodne za poslovanje. Diamanti jih ne poznajo in so zato konvertibilni po celem svetu kot alternativa valutam.
  4. Ni stroškov vzdrževanja.
  5. Pri poslovanju ste lahko anonimni.

PROTI

  1. Na trgovanje z diamanti vpliva moda. Če bogati nehajo nositi diamante, obstaja velika možnost, da tudi njihova prodaja upade.
  2. Zaradi davka na dodano vrednost so diamanti manj dobičkonosno blago za trgovino.
  3. Ni centralnega ali urejenega trga diamantov, zaradi česar se pojavlja problem nelikvidnosti.
  4. Potreben je velik kapital za začetno investicijo in veliko časa, da se le-ta obrestuje in da vrednost kamnov začne rasti.5
  5. 4 % diamantov na trgu je produkt vojne v državah tretjega sveta.
Posted in Diamanti info.