Čiščenje in vzdrževanje diamantov

Diamantni nakit je izpolnitev življenjskih sanj, zato je normalno, da želite ohraniti njihovo lepoto in sijaj. Da bi bil Vaš diamant bleščeč in sijajen kot takrat, ko ste ga kupili, imamo nekoliko nasvetov o tem, kako skrbeti za svoj diamantni nakit. Diamant ne bo izgubil svoje lepote, če boste zanj lepo skrbeli in čeprav so diamanti najtrši minerali, se lahko vseeno poškodujejo. Poškodujejo se z neposrednim stikom z drugim diamantom.

Zelo pomembno je, da svoje diamante spravljate ločeno, tako da ima vsak kos svoje mesto. Če opravljate težko fizično delo, svetujemo, da ne nosite nakita, saj se lahko zgodi, da se oprijemalka diamanta zrahlja in ga izgubite. Zaželeno je, da vsakih 6 mesecev odnesete svoj nakit k zlatarju, da ga ta preveri in po potrebi popravi vgrajen diamant. Ob rednem čiščenju se bo Vaš diamant bleščal in vedno svetlikal, seveda pa obstajajo metode, ki jih lahko uporabite doma.

Domači amonijak
Nakit odložite v raztopino 1:100 25 % amonijaka in tople vode z detergentom in ga v njej pustite približno pol ure. Ko ga vzamete iz raztopine, mu z mehkim čopičem odstranite umazanijo, nato ga ponovno dajte v raztopino. Izperite z vodo ter posušite s papirnato brisačo.

Alkohol
Čistite ga lahko tudi z alkoholom, vendar mora biti brez primesi in drugih barv. Metoda čiščenja z alkoholom je za diamante varna. Uporabite le 100 % alkohol, ki ga lahko kupite v vsaki lekarni. Diamant pustite 1 uro v alkoholu in ga očistite s ščetko in posušite z mehko tkanino.

Sredstvo za pranje posode
Nakit namočite v vodo s sredstvom za pranje posode. Z mehko ščetkico rahlo očistite nakit, nato vsak kos nakita izperite pod vodo. Skrbno ga posušite v mehki tkanini, preden odlijete vodo iz posode, se prepričajte, da ni kakšen kos nakita ostal v posodi.

Posted in Diamanti info.