Afriški diamanti

Diamanti se v Afriki kopajo že skoraj sto let, večinoma so to afriške organizacije, ki dominirajo na svetovnem trgu diamantov, zato je bilo leta 2006 ustanovljeno združenje afriških držav izdelovalcev diamantov, da bi okrepili svoj vpliv na trgu diamantov.

Afrika je eno od velikih središč proizvodnje diamantov, natančneje, z izdelavo diamantov se ukvarjajo Angola, Bocvana, Srednjeafriška republika, Demokratična republika Kongo, Slonokoščena obala, Liberija, Namibija, Republika Kongo, Sierra Leone, Republika Južna Afrika in Tanzanija.

V Angoli se diamanti kopajo že skoraj 100 let in to tisti diamanti, ki so se z erozijo in izpiranjem nabrali na obalah reke ali oceana. V Bocvani so diamante odkrili v drugi polovici 20. stoletja in so jih takoj začeli kopati De Beersovi ljudje, kmalu pa sta bila ustanovljena rudnika Orapa in Jwanengs Pipe, slednji je eden najbogatejših rudnikov na svetu.

V pokrajini Tshikapa v DR Kongu diamante kopajo že devetdeset let. Prva je s tem začela Belgijska Societe Miniere du Beceka vse do sedemdesetih let preteklega stoletja, ko je rudnik prevzela lokalna vlada. Danes v DR Kongo diamante kopajo tudi druga združenja kot sta BHP Billiton in Southern Era Diamonds.

Na Slonokoščeni obali je v začetku tridesetih let preteklega stoletja nekaj časa iz rudnika kopala diamante državna firma, vendar so se v začetku osemdesetih umaknili zaradi male proizvodnje in slabe konkurenčnosti na trgu. V Liberiji se diamanti kopajo od sredine preteklega stoletja, vendar ne množično. Lokalna združenja, družine in posamezniki so kopali diamante s primitivnim orodjem in ni zabeleženo večje izkoriščanje. V Namibiji diamante množično kopata skupini De Beers in Diamond Field International.

Lea 2006 je osnovano združenje afriških proizvajalcev diamantov s ciljem krepitve vpliva afriških držav proizvajalcev diamantov na svetovnem trgu diamantov.

Posted in Diamanti info.