7 zanimivosti o diamantih

Diamanti so v družbi prisotni že stoletja in privlačijo pozornost številnih, zato smo objavili 7 zanimivih informacij o diamantih. Kot je vsem znano diamanti že stoletja predstavljajo čistost, neuničljivost in so statusni simbol v kulturah po vsem svetu. Ta status si je diamant prislužil s svojimi fizikalnimi lastnostmi, ki so jih ljudje že zelo zgodaj prepoznali, čeprav jih niso mogli znanstveno preveriti.

Lastnosti kot so neverjetna trdota, obstojnost, redkost, visoka prozornost in bistrina tega minerala še dandanes okupirajo domišljijo in žepe mnogih. Zato bomo v naslednjih vrsticah izvedeli, nekaj zanimivosti prav o njih. Diamantih.

  1. Diamant, čeprav najtrši mineral na našem planetu, ni neuničljiv in na njem lahko, če uporabimo kladivo, nastanejo razpoke ali ga lahko celo zdrobimo.
  2. Kar 80 % od vseh izkopanih diamantov se uporablja v industriji, samo 20 % jih je dovolj visoke kakovosti za uporabo v nakitu.
  3. Leta 2004 je astronom Travis Metcalfe s svojimi kolegi v ozvezdju Kentaver odkril diamantno zvezdo, ki ima 10 bilijonov trilijon trilijona karatov in je od Zemlje oddaljena 50 svetlobnih let. Zvezda je nekoč bila kot naše Sonce, vendar se je ugasnila in zmanjšala, ostalo pa je samo komprimirano diamantno jedro, ki so ga astronomi imenovali Lucy, in sicer po pesmi "Lucy in the sky with diamonds" skupine The Beatles...
  4. Diamanti so nastali pred 3 bilijoni let pod Zemeljsko površino iz ogljika pod vplivom visoke temperature in tlaka.
  5. "Stoletni diamant", ki je del zaklada britanske krone, je eden največjih, moderno brušenih diamantov brez napake, težak 273.85 karata, kepa iz katere je nastal, pa je tehtala kar 600 karatov.
  6. De Beers je družba, ki je ustvarila trgovanje z diamant, kot ga poznamo danes, in če želite pri njih kupiti diamant, morate igrati po njihovih pravilih. Diamante prodajajo na dražbah, imenovanih "pogledi", ki se odvijajo 10 krat na leto, za nakup pa morate biti tako imenovani "zbiralec pogledov" oziroma preprodajalec diamantov, ki mora vzeti malo število neobdelanih diamantov, ki jih ponudi De Beers. Ne smete jih zavrniti, saj vas De Beers drugače ne bo več povabil, nato pa te diamante obdelati do popolnosti ter jih dalje preprodajati izključno obdelane. Diamantni kartel De Beers ima danes približno 65 % trga diamantov za razliko od samih začetkov, ko so imeli monopol s skoraj 90 % osvojenega trga.
  7. Sedam držav, ki izdelajo okoli 80 % svetovnih zalog diamantov, so Rusija, Angola, Namibija, Zair, Avstralija, Bocvana in Republika Južna Afrika.
Posted in Diamanti info.