Diamanti kot investicija

Diamanti kot investicija so nov način vlaganja kapitala. Investicije niso podvržene fluktuacijam na trgu in se dolgoročno izplačajo. Diamanti so od nekdaj znani kot izjemno redek in privlačen nakit in so sčasoma dosegli neverjetno vrednost, odlično združeno na nivoju človeških emocij in ekonomske oziroma monetarne vrednosti.

>>

Diamanti na Hrvaškem

Diamanti na Hrvaškem so še vedno precejšna neznanka. Zgodbe o njih se večinoma pojavljajo v okviru rumenega tiska ali afer. Hrvati so naseljevali današnji prostor že od 7. stoletja. Čeprav smo imeli številne kraljeve rodove, je videti, da se običaj ohranjanja kraljevega nakita ni uspel obdržati. Če je sploh obstajal, je verjetno končal v zakladnicah Avstrije, Madžarske ali Italije. Zanesljivih virov o avtohtonem nakitu z diamanti in njegovem poreklu na žalost ni.

>>

7 zanimivosti o diamantih

Diamanti so v družbi prisotni že stoletja in privlačijo pozornost številnih, zato smo objavili 7 zanimivih informacij o diamantih. Kot je vsem znano diamanti že stoletja predstavljajo čistost, neuničljivost in so statusni simbol v kulturah po vsem svetu. Ta status si je diamant prislužil s svojimi fizikalnimi lastnostmi, ki so jih ljudje že zelo zgodaj prepoznali, čeprav jih niso mogli znanstveno preveriti.

>>

Industrijska uporaba diamantov

Diamanti imajo široko industrijsko uporabo, začenši od nožev, vrtalnikov pa vse do finih mehanizmov. Diamanti se uporabljajo tudi v medicini, kjer bodo že čez nekaj let športniki svoj poškodovan sklep lahko zamenjali s takim, ki je narejen iz diamanta. Diamanti imajo široko industrijsko uporabo, začenši od nožev, vrtalnikov pa vse do finih mehanizmov.

>>

Svetovni trg diamantov

Z diamanti se trguje po celom svetu, najbolj znana trgovska središča so Antwerpen, Tel Aviv, Johannesburg in Bombaj, vendar poseduje De Beersova Skupina še vedno večino svetovnega trga diamantov, kar jim omogoča reguliranje povpraševanja po diamantih in tako zagotavlja stalen trend rasti povpraševanja in v skladu s tem tudi rast cen diamantov.

>>

Afriški diamanti

Diamanti se v Afriki kopajo že skoraj sto let, večinoma so to afriške organizacije, ki dominirajo na svetovnem trgu diamantov, zato je bilo leta 2006 ustanovljeno združenje afriških držav izdelovalcev diamantov, da bi okrepili svoj vpliv na trgu diamantov.

>>

Trgovanje z diamanti v HR

Trgovanja z diamanti na Hrvaškem do nedavnega ni bilo, vse dokler se na našem trgu ni pojavila družba Diamonds International Corporation iz Češke, ki je članica ene najbolj znanih svetovnih diamantnih borz v Antwerpnu v Belgiji. Čeprav trg na Hrvaškem še ni zaživel, lahko svoj denar kljub temu vložite v diamante.

>>

Vrste diamantnega nakita

Variant diamantnega nakita je veliko, to so prstani, ogrlice, uhani, broške, zapestnice in ogrlice z diamantnimi obeski. Diamantni nakit je priljubljen v kulturah na vseh koncih sveta že vse od odkritja diamantov. Oblik diamantnega nakita je več, najpogosteje ga srečamo v obliki diamantnih prstanov, brošk, uhanov, zapestnic in ogrlic. Znani variaciji diamantnega nakita sta še na primer krone ter z diamanti okrašene palice, lite iz kakšne plemenite kovine, vendar takšne palice niso v množični uporabi, ampak jih najdemo samo na kraljevih dvorih.

>>

Nakup diamantov – kje in kako

Ko se odločite za nakup diamantov, morate vedeti, kje in kako jih boste kupili. Ne glede na to, da so diamanti majhni kamenčki, ste lahko prepričani, da njihove cene niso. Pred nakupom je dobro vedeti nekaj stvari o diamantih. Informacije, s katerimi morate biti seznanjeni, da bi bili prepričani v to kar kupujete, so neke osnovne karakteristike diamantov. Cut/brus, clarity/čistost, colour/barva, 4C-carat/karat.

>>

Čiščenje in vzdrževanje diamantov

Diamantni nakit je izpolnitev življenjskih sanj, zato je normalno, da želite ohraniti njihovo lepoto in sijaj. Da bi bil Vaš diamant bleščeč in sijajen kot takrat, ko ste ga kupili, imamo nekoliko nasvetov o tem, kako skrbeti za svoj diamantni nakit. Diamant ne bo izgubil svoje lepote, če boste zanj lepo skrbeli in čeprav so diamanti najtrši minerali, se lahko vseeno poškodujejo. Poškodujejo se z neposrednim stikom z drugim diamantom.

>>