Vrste i podjela dragog i poludragog kamenja

Do 1991. godine postojala je podjela na drago i poludrago kamenje koja je u drago kamenje uvrštavala dijamant, rubin, safir i smaragd. No kako su sa godinama nalazila i nova otkrića poput tanzanita (koji je otkriven samo u Tanzaniji) No urušavanjem rudnika izgubili smo jedini poznati izvor tako i i njegova cijena porasla čak je ponekad bila i veća od cijene rubina, safira i smaragda.

No godine 1991. CIBJO (International confederation of jewellery, silverware, diamonds, pearls and stones) donio je odluku da se podjela na drago i poludrago kamenje ukine, tj. zabrani.
Postoji veliki broj dragog kamenja u standardnu grupu ulazi njih 50.

Drago kamenje podjela po vrijednosti:
1. Drago kamenje - dijamant, određene vrste safira, rubina i smaragda
2. Poludrago kamenje -  akvamarin, ametist, topaz, turmalin, tirkiz, opal, kvarc
3. Kamenje organskog podrijetla- koralj, biser, slonovača (slonova kost)

Drago kamenje

Rubin - dragi kamen izrazito crvene boje čiji je naziv nastao od latinske riječi rubens što u prijevodu znači crvena. Crvena boja rubina nastala je od malih količina kroma koje sadrži. Boja Rubina varira od ružičaste od tamno crvene, prirodni rubini vrlo su rijetki te zbog te činjenice i traženiji i egzotičniji.Rubin je drugi najtvrđi mineral nakon dijamanta što potvrđuje i Moshova skala gdje se Rubin našao pod brojem 9. Svi rubini imaju nekakve mrlje, nečistoće u boji. No pomoću nečistoća rutila otkriva se da li su prirodni ili umjetni (sintetički).

Smaragd - dragi kamen zelene boje , varijetet beril minerala (isto kao i akvamarin). Ponekad premašuju cijenu dijamanta a odliku se intenzivnom i jasnom zelenom bojom. Najveći pronađen Smaragd je Mogul smaragd 217,80 karata, visok je 10 centimetara pronađen 1695. godine. Najcjenjenija i najtraženija boja smragde jest ta prepoznatljiva smaragdno-zelena ali se može pronaći i u drgim nijansama zelene boje.

Safir - ime mu dolazi od latinske riječi sapphir što u prijevodu znači plav. Safir je dragi kamen, boje  različite nijanske plave (najcjenjeniji), ruzičasta, ljubičasta, žuta i zelena. Plavu boju daju im željezo i titan a ljubčastu vandaij. Iako Safira ima u raznim bojama, safiri bilo koje druge boje osim plave (Plavi Safir) nazivaju se fancy safirima. Nalazišta safira nalaze se na Tajlandu, Tanzaniji, Kašmiru, Indiji, Šri Lanki .

Dijamant - proces formiranja dijamanta odvija se  na 190 km ispod površine a ponegdje čak doseže do 300 kilometara ispod površine gdje se temperature kreću do 1300 stupnjeva. Dijamanti su najtraženiji kameni te svakako i najskuplji. Dijamant je natvrđi mineral u prirodi većinom bezobjan i proziran. Smatra se i kraljem dragog kamenja. Zbog dijamanta se vode ratovi i njegova je važnost neosporiva u današnjem društvu.

Posted in Drago i poludrago kamenje.