Kako prepoznati pravi dijamant ?

Nažalost svuda u svijetu postoje ljudi, zlatari koji će Vam pokušati "podvaliti" stakleno kamenje ili kubični cirkon pod pravi dijamant. Ne morate zvati odmah stručnjake za dijamante kako biste se zaista uvjerili da li kamen stvarno dijamant ili nije. Saznajte kako je lako uočiti karakteristike pravog dijamanta.

Pravi dijamanti su sastavljeni od zbijenih molekula ugljika, te je za razliku od stakla dijamant je težak kamen. Stoga nakon što puhnete (dišite) na dijamant te se kamen ako je pravi se neće zamagliti ali sintetički dijamanti hoće.

Drugi jednostavan test je uz pomoć malog komadića stakla, kamena ili ogledala. Test koji smo viđali u nekih filmovima stvarno dokazuje da li kamen pravi ili lažan dijamant. Uzmite komad stakla (ili gore navedenog) te zagrebite po površini dijamanta. Pravom dijamantu neće biti ništa, no ako se radi o lažnom dijamantu tada ćete ga oštetiti. No bolje da u startu znate da li Vam netko hoće podvaliti.

Dosjetljivi zlatari i tome pokušavaju stati na kraj na način da na vrh lažnog dijamantnog kamena postave komadić pravog dijamanta pa bi takav kamen mogao proći gore navedene testove.  No da biste i tome stali na kraj stavite dijamant u času vode koja će povećati kamen te će lom svjetlosti pokazati sve pukotine i nepravilnosti na kamenu.

Lako ćete uočiti mjesto gdje je lažni dijamant spojen sa pravim komadićem dijamanta. Ako Vaš kamen prođe i ovaj test možete biti sigurniji da je taj kamen zaista dijamant, a ako još uvijek sumnjate angažirajte stručnjake koji će to potvrditi ili demantirati.

Posted in Dijamanti.