Kako i gdje kupovati dijamante?

Imate li osjećaj da je kupovanje dijamanata ili dijamantnog nakita velika stvar? U pravu ste. Iako dolaze u veličinama koje bi prije nazvali sitnice, njihova cijena nipošto nije sitnica. Stoga je poželjno razumjeti dijamante i njihovu terminologiju prije odlaska u šoping. U nastavku ukratko možete saznati osnovne informacije vezane za sigurno kupovanje sjajnih kamenčića.

Nažalost svuda u svijetu postoje ljudi, zlatari koji će Vam pokušati “podvaliti” stakleno kamenje ili kubični cirkon pod pravi dijamant. Ne morate zvati odmah stručnjake za dijamante kako biste se zaista uvjerili da li kamen stvarno dijamant ili nije. Saznajte kako je lako uočiti karakteristike pravog dijamanta.

Kako, dakle, naći prave informacije o dijamantima za sigurnu kupovinu i bezbrižno uživanje u draguljima? Većina riješenja pri dilemama oko kupovine dijamanata objavljena je 1950. godine u standardima za dijamante od strane  američkog instituta GIA (Gemological Institute of America), koji je ujedno i svjetski autoritet za drago kamenje i nakit.

Oni su postavljanjem norme o 4 glavne karakteristike dijamanata (4C- carat, clarity, colour, cut) donijeli revoluciju u vrednovanju dragog kamenja. Prema njima, kvaliteta dijamanta određuje se pomoću kombinacije četiri karakteristike poput karata, čistoće, boje i obrade.

Karat je mjera težine. Čistoća se odnosi na zastupljenost čestica prljavštine u dijamantu to jest na njegovu prozirnost. Većina prljavštine u dijamantima je golom oku nevidljiva pa je potrebno posebno povećalo za uočavanje nepravilnosti. Također, čišći dijamant pravilnije refraktira svjetlost što ga čini sjajnijim a time i ljepšim, poželjnijim i skupljim. Najčešća boja dijamanata je blago žućkasta do smeđa. Slovima od D-Z označuju se dijamanti sa blagom nijansom prema intenzivnijoj.

Tzv. "fancy" dijamanti posebna su skupina obojenih dijamanata koji svojom rijetkošću i cijenom premašuju sve ostale. Obrada se odnosi na oblik dijamanta jer pravilnim poliranjem i idealnim oblikom dijamant postiže najljepši sjaj.

Preporučljivo je kupovati dijamante sa certifikatom jer je u tom slučaju stručna osoba uz pomoć specijalnih uređaja prethodno obavila evaluaciju na razini četiri karakteristike dijamanta, a usput imate uvid u porijeklo dragog kamena. I konačno gdje kupiti dijamante? U okviru znamenki koje se isprepliću oko sitnih kamenčića, osim ako ne putujete u privatnom aranžmanu u raj dijamanata u belgijski Antwerp, preporuča se birati lokalnog zlatara kao što odabirete doktora i odvjetnika. Profesionalnost i kompetentnost dva su vam najvažnija faktora.

Posted in Dijamanti.