Dijamantni oblici

Dijamantni rez ovisi o mnogo različitih i uzbudljivih oblika. Često dolazi do zabune kada je u pitanju dijamantni rez i oblik, oblik dijamanta ovisi o bazičnom obliku samog dijamanta. Rez ili proporcija ovisi o mogućnosti pojedinih dijamantnih oblika da reflektiraju svjetlo. Kada se postavi pitanje vezano za oblik dijamanta, za svaku osobu vrijede druga pravila ovisno o ukusu osobe. Pravi oblik dijamanta za svaku osobu je onaj koji se sviđa individualcu  po izgledu i nekim njegovim prednostima. Oblik dijamanta može puno reći o sobi, oblik može dovest do izražaja Vašu osobnost i stil. Postoje neki "osnovni" oblici dijamanata, no svake godine dolaze novi i zanimljiviji oblici.

Round brilliant rez dijamanti
Najveća prodaja se vidi kod okruglih brilijantnih rez dijamanata. Ovaj dijamant je tradicionalan izbor za bilo koju priliku te je dosta tražen za zaručničko prstenje. Dubina dijamanta se kreće između 58 do 63 %. Standardni okrugli brilijant rez dijamant sastoji se od 57 strana, 1 stolno ravne površine, 8 strana oštrica, 8 aspektnih zvijezda i 16  kuteva na kruni dijamanta te obično i na dnu (špic) dijamanta. Modifikacije okruglih brilijanta uključuje fine oblike kao Marquise, polu mjesec i kruška oblik. Okrugli brilijantni dijamant je najpopularniji oblik te je najskuplji zbog ponude i velike potražnje. Većina ovih dijamanata je namijenjena za zaručničko prstenje, također je vrlo popularan kada je riječ o naušnicama.  okrugli brilijantni rez dijamant je postavio standard za sve druge dijamantne oblike. Vjerojatno ste čuli za "Savršen rez", to se odnosi na okrugli brilijantni rez dijamant i njegove proporcije kako bi postigli maksimalnu savršenost i sjaj.

Asscher rez dijamanti
Asscher rez dijamant je skoro pa identičan Emerald rez dijamantu te se zbog toga često naziva četvrtastim Emerald rezom. Poznati rezač dijamanata Joseph Asscher (koji je rezao 3,106 karatni Cullian dijamant), razvio je te patentirao Asscher rez dijamant 1902. godine. Odlika ovog dijamanta je četvrtast rez s osmerokutnim obrisom. Ima malu ravnu plohu, visoku krunu, široko izbrušene "stepenice", duboko dno i četvrtast završetak (špic). Zbog visoke krune i male ravne površine Asscher dijamant ima veću svjetlucavost nego Emerald rez dijamant. Ovi dijamanti imaju prepoznatljiv odraz vjetrenjače te široke kuteve koji karakterizira koncentrični kvadrat uzorak. Asscher rez dijamanti su postali vrlo popularni u Art Deco zlatarni te je prethodnik Emerald reza.

Buguette rez dijamanti
Buguette rez dijamant je način rezanja u pravokutnom obliku. Ima vrlo dug pravokutni oblik, može se reći da je više poput Emerald dijamant proporcija. Zbog toga što je glavni kamen proporcije trebaju biti pravokutnog oblika. Ovi dijamanti su za ljude koji žele dugi kamen i često se koriste kao rame/podrška kako bi poboljšali veći centar kamena. Buguette rez dijamanti imaju ravne stane te imaju četiri oštra kuta. Vrlo je neobično pronaći Buguette dijamant u ogromnoj veličini, prosječni omjer dužina i širina mu je 1.5:1, međutim također je prihvatljiv omjer dužine i širine u rasponu od 1,50 do 2,50.

Cusion rez dijamanti
Ovaj oblik dijamanta je vrlo popularan, a oblikovan je prije jedno stoljeće. Cushion rez dijamanti su poznati pod imenom "Pillow cut"/ "Jastučni rez". Cushion rez dijamant ima zaobljene kuteve i puno izbrušenih ploha kako bi dao besprijekoran izgled. Što su plohe veće dijamant je jasniji. Cushion rez dijamanti posjeduju romantičan izgled te je zbog toga postao vrlo popularan u izboru dijamanata. Za Cushion rez dijamant sa gotovo četvrtastim, ali elegantnim izgledom omjer dužine i širine iznosi 1,1 do 1,2.

Emerald rez dijamanti
Emerald rez dijamant je obično pravokutnog oblika, no ponekad može biti i četvrtastog oblika, koji je poznat kao četvrtast Emerald rez. Emerald rez dijamanti imaju izdužene redova na kruni i dnu, poznate kao "stepenice/korak" paralelne sa kutnim dnom. Broj kuteva nože varirati na ovom dijamantu, obično na kruni ima tri kuta i tri na dnu. U "korak rezu" inkluzija je više vidljiva za razliku od vidljivosti kod Brilijantnog reza. Emerald-ni rez dijamanti ističe jasnoću. Emerald rez oblik iznosi u omjerima između 1,30 i 1,40, prihvatljiv omjer dužine i širine je u rasponu od 1,30 do 1,70 ovisno o ukusu pojedinaca.

Heart shape dijamanti
Srcoliki oblik dijamanta je simbol ljubavi te je odličan izbor za specijalne prigode poput Valentinova. Pri izboru srcolikog dijamanta dobro promotrite razinu boje,  što je razina boje niža boja dijamanta će biti gotovo više primjetljivija na samim uglovima srcolikog dijamanta. Srcoliki dijamanti imaju dužinu i širinu između ,90 i 1,10, najidealniji omjer srcolikog dijamanta iznosi u širini 1,10 zbog čeka dobiva 10% na dubini. U krajnjoj liniji se ipak sve svodi na ukus pojedinaca.

Marquise rez dijamant
Marquise rez dijamanti imaju oblik "broda" sa 57 brušenih ploha. Ime mu dolazi od legende vezane za Marquise  iz Pompadour-a, legenda kaže da Bog Sunca ima želju za kamenom koji je ispoliran u obliku usta Marquise. Oblik dijamanta može utjecati na težinu karata, što znači da optički može izgledati veće nego što stvarno jest. Marquise dijamant je oblikovan na taj način da prstu daje bolji izgled, u smislu (prst izgleda dulje i vitkije). Kod odabira Marquise dijamanta morate pazit na boju, jer niža raznima boje daje dijamantu bolju vidljivost i jasnoću u području njegovih kuteva. Također ih zovu "bow Tie" ili "mašna" zbog tamnijeg dijela u obliku koji podsjeća na "mašnu", a nalazi se u samoj sredini dijamanta. U prosijeku omjer dužine i širine mu iznosi 1:1,75 do 2,25, međutim kao i kod svih dijamanata ovisi o pojedinom kupcu i njegovom ukusu s kojim omjerom će biti zadovoljan.

Oval shape dijamanti
Oval shape rez dijamant ima odličan stil reza koji je vrlo sličan okruglom dijamantu. Ovaj dijamant je napravljen 1960 godine, napravio ga je Lazare Kaplan. Ovaj fantastičan dijamant ima 56 do 57 izbrušenih ploha, tokom godina Oval shaped rez dijamant je postao ekstremno popularan kada je riječ o zaručničkom prstenju. Također je popularan zbog svoje dužine koji daje prstu "optičku varku" da je prst dulji. Sa Oval shape dijamantom izbjegavam izraz "Bow Tie" ili "Mašna" efekt, vrlo tamno primjetna u sredini dijamanta. Duljina mu iznosi 1,5:1 te opet ovisi o individualcu i njegovom ukusu kada je omjer u pitanju.

Pear shape dijamanti
Ovaj dijamant je varijacija na temu Brilliant reza, u kombinaciji sa Round i Marquise rezovima. Običan Pear shape dijamant ima 58 izbrušenih ploha, vrlo je popularan među ljudima koji žele unijeti stil te žele drugačiji oblik. Što je dijamant dulji (prsten) prst vizualno izgleda dulje i vitkije. Sa ovim dijamantom dužina i širina isključivo ovisi o pojedincu, zbog toga što se ovaj oblik koristi za više tipova nakita. Prosječni omjer dužine i širine iznosi od 1.50 do 1,75, kod kupnje Pear shape dijamanta pripazite na razina boje niža, više dolazi do izražaja boja u kutevima dijamanata.

Princess rez dijamantni
Odličan oblik sa oštrim kutevima, obično je četvrtastog oblika. U prosjeku ima 76 izbrušenih ploha što mu daje veću ljepotu i sjajnost. Princess rez dijamanti su normalno bliže četverokutu sa  + ili - 10% devijacijom/iskrivljenjem. Ovaj unikatan oblik je također popularan međ mladim zaručničkim parovima. Za Princess rez dijamante koji su četvrtastog oblika omjer je u prosjeku između 1 do 1,10, no ako Vam je draži pravokutni oblik tada će omjeri biti iznad 1,11.

Radiant rez dijamanti
Radiant rez dijamanti imaju ravne kutove, pravokutnog ili četvrtastog su oblika unutar kuteva. Radiant rez dijamant ima 70 izbrušenih ploha, rezani rubovi/kutevi na ovom prekrasnom dijamantu su odlika po kojoj se oni razlikuju. Obično su postavljeni kao "glavno" kamenje za prstenje te izgledaju prekrasno. Kao i kod mnogih dijamanata. što mu je razina boje niža više dolazi do bolje vidljivosti boje na kutevima dijamanta. Mogu biti pravokutnog ili četvrtastog oblika, za četvrtast oblik omjer dužine i širine je 1:1,10, dok kod pravokutnih oblika omjer dužine i širine iznosi od 1,20 do 1,50.

Trillant rez dijamanti
Trilliant rez dijamant je jedan od najneobičnijih dijamantskih rezova, poznat kao "Trillion" ili "Trielle" rez dijamant. Ako se Trilliant dijamant reže odgovarajućom dubinom, možemo prikazati vrlo oštri sjaj. Odlični su dijamantne privjeske, također dolaze sa uvijenim/zakrivljenim stranama kako bi izgledali "blaže". Njihov omjer u prosjek iznosi od 1:0,90 do 1,10, kao i kod bilo kojeg drugog dijamanta omjer ovisi o ukusu pojedine osobe. 

Posted in Dijamanti.