Vrste dijamantnog nakita

Dijamantni nakit dolazi u više varijacija kao što su prstenovi, ogrlice, naušnice, broševi, narukvice i ogrlice sa privjeskom od dijamanta. Dijamantni nakit koristi se u kulturama širom svijeta još od pronalaska samih dijamanata. Dijamantni nakit se može pronaći u više izdanja pa se tako najčešće susreće u obliku dijamantnih prstenova, broševa, naušnica, narukvica i ogrlica.

Postoji još varijacija dijamantnog nakita kao što su na pirmjer krune te dijamantima ukrašeni štapovi izliveni iz nekog plemenitog metala, ali takvi štapovi nisu u masovnoj uporabi već se nalaze samo u kraljevskim dvorovima.

Sav dijamantni nakit se gotovo nikada ne izrađuje samo od dijamanata, već se najčešće kombinira sa nekim plemenitim metalima kao što su bijelo i žuto zlato te platina.

Od svih gore navedenih formi u kojima se dijamantni nakit pojavljuje, gotovo su najpopularniji dijamantni prsteni i naušnice, a zatim ih slijede ogrlice od plemenitog metala sa dijamantnim privjeskom koji varira svojom bojom, veličinom i vrstom reza tj. oblikom dijamanta. Najčešći oblici takvih privjesaka su ovalni, okrugli zatim takozvani baget, trilion, princeza i oblik srca.

Budući da su dijamantni prstenovi najpopularnija i najprisutnija forma dijamantnog nakita, pozabaviti ćemo se nekim njihovim varijacijama. Način na koji se dijamanti pričvršćuju na prsten od plemenitog metala određuje opći dojam, ali i razinu zaštićenosti samog dijamanta od fizičkih oštećenja. Što se više metala koristi to je dijamant sigurnije pričvršćen za prsten ali se smanjuje razina svjetla koju dijamant propušta kroz svoju unutrašnjost čineći ga tako manje svjetlucavim i stvara se privid da je sam dijamant manji nego što zapravo jest.

Dok kod korištenja manje metala dobijemo dijamantni prsten sa jako izraženim dijamantom, količina svjetla koja prolazi kroz sam dijamant znatno se povećava te zajedno s tim i percepcija njegove veličine pa tako dijamant izgleda veće nego što zapravo jest. Mana kod ovakvih prstenova je prevelika izloženost dijamanta utjecajima okoline.

Posted in Dijamanti info.