Trgovanje dijamantima u HR

Trgovanje dijamantima u Hrvatskoj nije postojalo sve do nedavno kad se na naše tržište pojavila kompanija Diamonds International Corporation iz Češke koja je članica jedne od najpoznatijih svjetskih burzi dijamanata u Antverpenu, Belgiji. Iako tržište u Hrvatskoj još nije zaživilo ipak postoji mogućnost da vaš novac uložite u dijamante.

Da li ste se ikad zapitali postoji li mjesto u Hrvatskoj gdje jednostavno možete svoju višegodišnju ušteđevinu uložiti u skupocjene dijamante te tako sudjelovati na globalnoj burzi dijamanata? Čini se da postoji.

Naime jedan od članova najpoznatije Antverpenske burze dijamantima, češki Diamonds International Corporation (D.I.C.), ušao je i u Hrvatsku otvorivši tako dijamantni trgovački put Hrvatskoj prema svijetu.

Diamonds International Corporation sa sjedištem u Češkom Plzenu proizvodi i trguje investicijskim dijamantima, a godišnji promet društva 2007. godine iznosio je čak 2.5 milijuna eura. U svjetu se inače na kupnju dijamanata daju razne pogondnosti kao što su porezne olakšice, dok u Hrvatskoj imamo suprotnu situaciju.

Čak 30 posto poreza na luksuz što govori da trgovanje dijamantima u Hrvatskoj još nije u potpunosti zaživjelo te se čekaju malo bolji uvjeti barem što se poreza tiče što svjedoči i činjenica da na Antverpenskoj burzi još nema članica koje bi ozbiljnije poslovale na našem području.

Dodajmo još i činjenicu da u Hrvatskoj ljudi još uvijek nemaju naviku kupovanja dijamanata i zajedno s tim i ulaganja u dijamante što je razumljivo s obzirom da smo relativno mlada tranzicijska zemlja.

Ako netko zaista ima želju uložiti u dijamante i time si osigurati visokokvalitetni dijamant koji je priznat u svijetu te uz kojeg će dobiti svu dokmumentaciju i pečate D.I.C.-a to može učiniti  u Zagrebu  u Diamonds International Corporation Showroom-u, a cijene za dijamantni nakit se kreću od 3500 do 40 000 kn. S toga kasicu u ruke i brzo u D.I.C. Showroom.

 

Posted in Dijamanti info.