Kupovina dijamanata gdje i kako

Jednom kada se odlučite a kupovinu dijamanata trebate znati gdje i kako ih kupovati. S obzirom da su dijamanti mali, budite uvjereni da njihove cijene nisu. Dobro je znati neke stvari o dijamantima kada krenete u kupovinu. Informacije koje trebate znati kako bi bili sigurni u ono što kupujete su neke osnovne karakteristike dijamanata.Cut/rez, clarity/čistoća, colour/boja, 4C-carat/karat.

Sa ovim karakteristikama se određuju cijena i kvaliteta dijamanata, dragulja. Fancy dijamanti su posebna skupina dijamanata koji imaju puno veću cijenu od ostalih zbog svoje rijetkosti. Također morate znati da prilikom kupovine dijamanata morate pripaziti da li on ima certifikat. Uz certifikat možete vidjeti porijeklo dijamanta/dragog kamenja, dijamante valja kupovati kod poznatog i uglednog draguljara/zlatara.

Dijamantni rez
U današnje vrijeme ima više načina rezanja dijamanata. Najčešći su: okruglo brilijantsko rezanja, postoji više vrsta okruglog brilijantskog rezanja kao: ovalni, jastuk, kruška, markiz i sl. U zadnje vrijeme je popularan Srcoliki rez koji je posljedica filma Titanic i priče koja se vrti oko plavog dijamanta rezanog u obliku srca. Srce oceana je dalo dizajnerima ideju da naprave plavi safir rezan u obliku srca i nešto veći od dimenzija dragulja pod istoimenim nazivom. Često dolazi do zabune između Srce oceana i Hope, zbog toga što su oba rezana u obliku srca te su okruženi bezbojnim dijamantima. No, Hope je rezan kao jastuk "Cushion cut".

Boja dijamanta
Postoje dvije boje, prirodna boja i bezbojni dijamanti. Prirodno obojeni dijamanti se puno više cijene pogotovo ako imaju veći intenzitet boje, dok je kod bezbojnih potpuno suprotno. Bezbojni dijamanti imaju veću cijenu ako su primjese boja manje vidljive. Vrlo je često da se u svim bojama nađu i dugine boje. Najrjeđi prirodno obojeni dijamant je crvena i ljubičasta boja. Žuti i smeđi dijamanti su češći, dok plavi i zeleni su isto vrlo rijetki. Najpoznatiji prirodno obojeni dijamanti su Dresden Green, Sultan off Marocco, Hope, Transvaal Blue i Tiffany Yellow.

Čistoća dijamanata
Čistoća dijamanata se određuje prema skali od FL (Flawless)-nevjerojatno čist do I3 (imperfect) što znači da se golim okom mogu vidjeti inkluzije u strukturi dijamanata. u prirodi su najsavršeniji dijamanti, u njima se ne vidi inkluzija ni sa lupom 10X. između dva pola prema čistoći su VVS 1, VVS 2, a sljedeći po besprijekornoj čistoći je VS 1, VS 2, kod SI 1, SI 2 inkluzije su male i nevidljive golim okom, a na kraju su SI 1, SI 2. Inkluzije koje su male se mogu uočiti sa lupom kod dijamanata VS i SI ne ugrožavaju njihovu kvalitetu niti ljepotu, a dokaz su da se radi o pravim dijamantima. Oni su puno pristupačniji po cijenama, jer se češće nalaza u prirodi.

Karat težina dijamanta
Ovo je glavni faktor koji određuje cijenu nekog dijamanta- To bi značilo da 100 komada od 0.01 karata iste boje , rezanja, čistoće je puno jeftiniji nego jedan komad od 1 karata, iako se radi o težini i kvaliteti. Svakako, razlog je u rijetkosti krupnijih komada dijamanata, a manji komadi su češće nusproizvod kod rezanja dijamanata.

Posted in Dijamanti info.