Čišćenje i održavanje dijamanata

Dijamantni nakit ispunjuje jedan od životnih snova, stoga je normalna stvar da želite sačuvati njihovu ljepotu i sjaj. Kako bi Vaš dijamant bio blistav i sjajan kao kada ste ga kupili imamo par savjeta o tome kako voditi brigu o svojem dijamantnom nakitu. Dijamant neće izgubiti svoju ljepotu ukoliko ćete se za njega redovno brinuti, iako su dijamanti najtvrđi minerali svejedno se mogu oštetiti. Oštećuju se na način da imaju direktan kontakt sa drugim dijamantom.

Vrlo je važno da svoje dijamante spremate odvojeno kako bi svaki komadić imao svoje mjesto. Ako radite teške fizičke poslove preporučuje se da nakit nemate na sebi, jer može doći do toga da hvataljka dijamanta olabavi te ga Vi izgubite. Poželjno je svakih 6 mjeseci odnijeti svoj nakit kod zlatara kako bi prekontrolirao te po potrebi popravio ugrađeni dijamant. uz redovno čišćenje Vaš dijamant će blistati i uvijek svjetlucati, naravno da postoje metode koje možete upotrijebiti kod kuće.

Domaći amonijak
Nakit odložite u otopinu 1:100 25% amonijaka i tople vode sa deterdžentom na nekih pola sata. Pomoću mekanog kista odstranite prljavštinu kada ga izvadite, nakon toga ga odložite po drugi puta u otopinu. Isperite vodom te osušite papirnatim ručnikom.

Alkohol
Alkohol možete koristiti za čišćenje, ali treba biti bez primjesa i drugih boja. Metoda čišćenja alkoholom je sigurna za dijamante. Koristite 100% alkohol, koji možete kupiti u svakoj ljekarni. Odložite dijamant u alkohol na 1 sat te ga očistite sa četkicom i osušite mekanom tkaninom.

Sredstvo za pranje posuđa
Nakit namočite u vodu sa sredstvom za pranje posuđa. Mekanom četkicom lagano očistite nakit, potom svaki komad nakita isperete pod vodom. Pažljivo ga osušite u mekanoj tkanini, prije nego izlijete vodu iz posude provjerite da li Vam slučajno nešto od nakita nije ostalo u posudi.

Posted in Dijamanti info.