Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Dijamanti.eu

Vaš izvor informacija o dijamantima

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Krvavi dijamantiKrvavi dijamanti

Krvavi ili tzv. konfliktni dijamanti su dijamanti koji potječu uglavnom iz zemalja trećeg svijeta, posebno iz Afrike, gdje su paravojne snage preuzele vlast od već poznate međunarodne vlade, a brutalne vojne operacije i oružje su se financirali od eksploatacije i krijumčarenja dijamanata u susjedne zemlje i dalje u svijet.

 

Pridjev "krvavi" dolazi od prakse prikupljanja dijamanata, koja iza sebe ostavlja brojne žrtve nasilja, mučenja, ubojstava a obuhvaća sve dobne skupine pri čemu se posebno manipulira ženama i djecom. Često su rudnici okupirani od strane pobunjenika, a lokalno stanovništvo prisiljeno na mukotrpan rad. Ogromna količina novca koja je produkt prodaje dijamanata čini nehumane vojne postupke, poput prijetnji, korupcije, mučenja i ubojstva legitimnima.

Afričke zemlje poput Siera Leone, Angole, Konga, Liberije i Obale bjelokosti najutjecajnije su u izvozu krvavih dijamanata u svijet. Ujedinjeni narodi i neke druge organizacije naporno su radile da bi onemogućile ulaz krvavih dijamanata u međunarodnu trgovinu draguljima. Tako je 2000. godine donešena rezolucija pod imenom "Kimberly Process" u Južnoafričkoj Republici, kojom se utemeljio sustav certifikacije pri uvozu i izvozu dijamanata s ciljem smanjenja stope kriminala vezanog za dijamante, i zabrane svakog privatnog trgovanja dragim kamenjem. Rezolucija je uspjela smanjiti stopu krvavih dijamanata u Africi sa 20% od kraja prošlog stoljeća na 4% u 2003. godini.

Kanada je najbolji primjer kako je moguće zaustaviti kriminal i širenje krvavih dijamanata. Učinjeni su znatni napori da bi se neobrađenim dijamantima utvrdilo točno podrijetlo i lokacija rudnika unutar zemlje. Osmišljen je sustav koji garantira porijeklo dijamanata i njihovu nepovezanost sa ikakvim oblicima konflikta. Također je standardizirano rukovanje dijamantima, pakiranje i markiranje svakog dijamanta s kanadskim porijeklom. Osim brand-a, Kanada je tako osigurala trgovinu "čistim", etički zadovoljavajućim draguljima.