Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Dijamanti.eu

Vaš izvor informacija o dijamantima

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Kako i gdje kupovati dijamante?

Imate li osjećaj da je kupovanje dijamanata ili dijamantnog nakita velika stvar? U pravu ste. Iako dolaze u veličinama koje bi prije nazvali sitnice, njihova cijena nipošto nije sitnica. Stoga je poželjno razumjeti dijamante i njihovu terminologiju prije odlaska u šoping. U nastavku ukratko možete saznati osnovne informacije vezane za sigurno kupovanje sjajnih kamenčića.

 

Kako, dakle, naći prave informacije o dijamantima za sigurnu kupovinu i bezbrižno uživanje u draguljima? Većina riješenja pri dilemama oko kupovine dijamanata objavljena je 1950. godine u standardima za dijamante od strane  američkog instituta GIA (Gemological Institute of America), koji je ujedno i svjetski autoritet za drago kamenje i nakit.

Oni su postavljanjem norme o 4 glavne karakteristike dijamanata (4C- carat, clarity, colour, cut) donijeli revoluciju u vrednovanju dragog kamenja. Prema njima, kvaliteta dijamanta određuje se pomoću kombinacije četiri karakteristike poput karata, čistoće, boje i obrade.

Karat je mjera težine. Čistoća se odnosi na zastupljenost čestica prljavštine u dijamantu to jest na njegovu prozirnost. Većina prljavštine u dijamantima je golom oku nevidljiva pa je potrebno posebno povećalo za uočavanje nepravilnosti. Također, čišći dijamant pravilnije refraktira svjetlost što ga čini sjajnijim a time i ljepšim, poželjnijim i skupljim. Najčešća boja dijamanata je blago žućkasta do smeđa. Slovima od D-Z označuju se dijamanti sa blagom nijansom prema intenzivnijoj.

Tzv. "fancy" dijamanti posebna su skupina obojenih dijamanata koji svojom rijetkošću i cijenom premašuju sve ostale. Obrada se odnosi na oblik dijamanta jer pravilnim poliranjem i idealnim oblikom dijamant postiže najljepši sjaj.

Preporučljivo je kupovati dijamante sa certifikatom jer je u tom slučaju stručna osoba uz pomoć specijalnih uređaja prethodno obavila evaluaciju na razini četiri karakteristike dijamanta, a usput imate uvid u porijeklo dragog kamena. I konačno gdje kupiti dijamante? U okviru znamenki koje se isprepliću oko sitnih kamenčića, osim ako ne putujete u privatnom aranžmanu u raj dijamanata u belgijski Antwerp, preporuča se birati lokalnog zlatara kao što odabirete doktora i odvjetnika. Profesionalnost i kompetentnost dva su vam najvažnija faktora.